Rijksoverheid

Minister Edith Schippers stelt commissie in voor evaluatie van risicoverevening in Zorgverzekeringswet

Nieuwsbericht | 09-11-2011

Minister Edith Schippers (VWS) stelt een commissie van deskundigen in die de evaluatie van risicoverevening in de Zorgverzekeringswet gaat uitvoeren. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor een goede werking van het zorgverzekeringsstelsel is het belangrijk dat verzekeraars die relatief veel ongezonde verzekerden hebben daarvoor gecompenseerd worden. Zij moeten immers voor de basisverzekering iedereen accepteren en mogen geen verschillende premies voor verschillende groepen verzekerden vragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouderen en chronisch zieken. Deze risicoverevening is in 2006 in de nieuwe Zorgverzekeringswet opgenomen om te zorgen voor een eerlijke concurrentie tussen zorgverzekeraars.

Destijds is afgesproken dat de risicoverevening na 5 jaar wetenschappelijk zal worden geëvalueerd. Deze evaluatie wordt uitgevoerd door een commissie met de volgende leden:
* dr. F.J.H. Don, voorzitter, lid van de Raad van Bestuur van de NMa
* drs. J.G.M. Hendriks, voorzitter van de Raad van Bestuur Stichting Bronovo-Nebo

* prof.dr. E. Schokkaert, hoogleraar economie aan de Katholieke Universiteit Leuven

* prof.dr. J. Theeuwes, wetenschappelijk directeur van SEO Economisch Onderzoek, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam
* prof.dr. J. Boone, hoogleraar industriële economie aan de Universiteit van Tilburg en verbonden aan het CPB.

De commissie is gevraagd uiterlijk in juni 2012 haar eindrapport te presenteren.