Gemeente Alkmaar


Behoud Waerdse Tempel als regionale popvoorziening niet realistisch

De ontwikkeling van de Waerdse Tempel in Heerhugowaard als regionale popvoorziening is niet realistisch. Dit is de conclusie van adviesbureau BMC dat in opdracht van de gemeenten Heerhugowaard en Alkmaar de mogelijkheden voor een regionale popvoorziening in de Waerdse Tempel heeft onderzocht.

Uit het onderzoek blijkt dat een voorziening met een capaciteit van 500 tot 600 bezoekers voldoende is. "De Waerdse Tempel is gewoon veel te groot", aldus de Heerhugowaardse wethouder Leo Dickhoff. "Daarnaast geeft een recent horecaonderzoek aan dat er steeds minder belangstelling is voor disco's. Eén van de dingen die in de Waerdse Tempel wordt aangeboden is dance,"

De Waerdse Tempel sluit per januari 2012 de deuren. De exploitatie is volgens de huidige ondernemer bedrijfseconomisch niet meer verantwoord.

Mede als gevolg van deze berichtgeving besloot de gemeenteraad van Heerhugowaard op 30 juni 2011 tot een nadere regionale oriëntatie van de mogelijkheden voor de instandhouding van De Waerdse Tempel als regionale popvoorziening. Positieve gesprekken in de regio gaven aan dat ook in Alkmaar draagvlak is voor het nader onderzoeken van De Waerdse Tempel als poppodium voor de regio.

Beide gemeenten besloten daarom gezamenlijk het haalbaarheidsonderzoek uit te zetten.

De belangrijkste vraag was daarbij of het gebouw en de daarbij behorende functionaliteit behouden kunnen blijven voor de regio en deze uiteindelijk exploitabel te maken.

Anjo van de Ven (Alkmaarse wethouder Cultuur): "Het is erg jammer dat een regionaal poppodium in de Waerdse Tempel niet haalbaar is. Nu is het aan Alkmaar om haar verantwoordelijkheid te nemen. Daarom gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn om Poppodium Victorie tot regionale popvoorziening te maken." Volgens het rapport van BMC is die optie wel realistisch.

Hoe nu verder?

Sluiting van de Waerdse Tempel heeft gevolgen voor het culturele popaanbod in Heerhugowaard. Het college zal aan de gemeenteraad voorstellen om de lokale popculturele activiteiten elders in Heerhugowaard onder te brengen. Wethouder Dickhoff: "De activiteiten die wel goed aanslaan kunnen we organiseren op andere plekken zoals in Cool of Kompleks."

Informatie voor de PERS