Gemeente Rotterdam

harde aanpak criminaliteit loont

Deelgemeente hanteert zero tolerance beleid

30 augustus 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

De deelgemeente Hoogvliet maakt korte metten met de criminaliteit rond het metrostation Zalmplaat en de Lampreibuurt.
Politie voor veiligheid

Aanpak veiligheid

Een aantal jongeren veroorzaakte maandenlang grote overlast en vernielingen rond het metrostation, bij buurtcentrum de Kom, winkelcentrum In de Fuik en rondom de Lengweg.

Het bestuur van de deelgemeente Hoogvliet zet samen met de politie, Stadstoezicht, RET en het jongerenwerk stevig in op het bestrijden van deze overlast. "Want dat moet een keer stoppen", vindt deelraadsvoorzitter Edwin Smid. Speciaal hiertoe is een actieplan opgezet waarin een groot pakket aan maatregelen is opgenomen.

Lik op stuk
De deelgemeente werkt samen met haar partners aan het veiliger maken van de buitenruimte in de buurt van het metrostation Zalmplaat en de Lampreibuurt. Ook is tegelijkertijd een lik-op-stukbeleid gehanteerd. "Criminaliteit en overlast is iets dat we niet meer tolereren. De boodschap aan deze jongeren is: Je komt er niet mee weg. Raddraaiers en vandalen wordt de rekening gepresenteerd", zegt Smid. "We doen er alles aan om jongeren die voor overlast zorgen, zelf voor het herstellen van de schade op te laten draaien".

Stevige maatregelen
De politie is vaker zichtbaar op straat aanwezig en reageert alert op meldingen uit het gebied en daarbuiten. De deelgemeente houdt dus ook goed in de gaten of jongeren in andere gebieden voor overlast zorgen. Er wordt repressief opgetreden tegen verstoringen van de openbare orde, overlast en intimiderend gedrag. Dankzij het plan van aanpak is een jongerenwerker aangesteld; de Hoogvlieter Ramon Seymor:. "Vanaf 1 augustus ben ik gestart. Ik breng de aan te pakken doelgroep in kaart, praat met hen en stuur bij daar waar nodig." En dat werkt. "Éen jongen is inmiddels gaan studeren en één jongen heeft een baan gevonden."

Stevige maatregelen
Om ook de woonomgeving veilig te maken zijn in de buitenruimte ingrepen gedaan. Zo is kapotte verlichting rond het metrostation en de Stek hersteld en komt er meer cameratoezicht rond het metrostation om de veiligheid van bewoners en reizigers te verbeteren. De jongerenwoningen aan de Stek die als hangplek gebruikt werden door overlastgevende jeugd, zijn afgebroken. Deze woningen hadden een aanzuigende werking op groepen die voor overlast zorgden.