Veilig Verkeer Nederland


Elektrisch rijden, hoe klinkt dat?

woensdag, 09 november 2011

Mini E in stadscentrum. Gisteren maakte Prins Maurits het winnende geluid bekend van de wedstrijd 'Elektrisch rijden, hoe klinkt dat?'. De wedstrijd is uitgeschreven door Siemens en BMW om een discussie los te maken over hoe elektrisch rijden moet klinken. De geruisloze elektrische auto zorgt vooral binnen de bebouwde kom voor onnodig veel gevaar in het verkeer.

De jury, waarin ook VVN-directeur Linda van der Eijck zitting had, koos voor het meest creatieve en ludieke geluid. Een geluid dat volgens de jury niet bij voorbaat is bedoeld om in de praktijk te worden toegepast, maar aangeeft dat de discussie over geluiden voor elektrische auto's leeft.

Het juryrapport

De jury oordeelde dat het winnende geluid licht, vriendelijk, sprankelend, rustgevend en niet storend is. De vijf genomineerde geluiden werden ten gehore gebracht tijdens een concert in MINI E in de Nieuwe Kerk in Den Haag, het slotevenement van de wedstrijd. De geluiden zijn te beluisteren op www.elektrischrijdenhoeklinktdat.nl. Geluid nr. 4 is de winnaar.

De aanloop

BMW en Siemens organiseerden het afgelopen half jaar de publiekswedstrijd 'Elektrisch rijden, hoe klinkt dat?'. Via de actiewebsite konden tot half juni geluiden worden ingediend. De bedrijven zijn beide betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden. BMW op het gebied van auto's en autotechniek, Siemens richt zich onder andere op de laadpalen en de benodigde infrastructuur.

De toekomst

VVN vindt het belangrijk dat elektrische en hybride auto's een geluid maken. Voetgangers en fietsers baseren hun verkeersgedrag immers voor een belangrijk deel op hun gehoor. Dat geldt in nog sterkere mate voor visueel gehandicapten. Wat VVN betreft moet het geluid van elektrische auto's makkelijk herkenbaar zijn, dat wil zeggen aansluiten bij de geluiden die we nu gewend zijn van gemotoriseerd verkeer. Hoe dat geluid precies moet klinken en wanneer het moet klinken, vergt wat VVN betreft snel gedegen onderzoek.