Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 november 2011

Veranderende markt leidt tot nieuwe inzichten Overstad

Hoe gaan we met Overstad om in deze gewijzigde economische tijden? Dit thema heeft het college van burgemeester en wethouders gisteravond besproken met de gemeenteraadsleden. De veranderende markt en nieuwe ontwikkelingen hebben geleid tot nieuwe inzichten. Om hier efficiënt op in te kunnen springen is er een Ruimtelijk en Sociaal Kader voor Overstad opgesteld.

Het Ruimtelijk en Sociaal Kader geeft in grote lijnen weer hoe Overstad er over ongeveer 15 tot 20 jaar uit ziet. Overstad ondergaat in die periode een ware metamorfose. Het bedrijventerrein aan de noordkant van het Alkmaarse centrum - wordt een moderne vertaling van die historische binnenstad.

Victor Kloos (OPA): "Door dit Ruimtelijk en Sociaal Kader kunnen we flexibel en snel inspelen op de veranderende markt. Zo geven we de ontwikkelingen op Overstad op de lange en korte termijn ruim baan."

Gebiedsontwikkeling
In 2009 is met de verschillende partijen op Overstad een tenderplan opgesteld. In dit tenderplan stonden de eerste kaders voor de gewenste ontwikkelingen op Overstad. Inmiddels is duidelijk geworden dat deze kaders gezien de veranderende markt, nieuwe wensen vanuit de gemeente, maar ook vanwege het versnipperde eigendom niet meer op deze manier uitvoerbaar zijn. Om de verschillende ontwikkelingen en initiatieven mogelijk te maken is een meer flexibel kader nodig, waaraan de verschillende plannen kunnen worden getoetst.

Informatiebijeenkomst
Het Ruimtelijk en Sociaal Kader Overstad is inmiddels voorgelegd aan de gemeenteraad. Vervolgens worden binnenkort ook de omwonenden en ondernemers op Overstad geïnformeerd.