Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 november 2011

Zaterdagmarkt in 2012 gedeeltelijk op Paardenmarkt

Van januari tot en met mei 2012 wordt een gedeelte van de zaterdagmarkt verplaatst naar de Paardenmarkt. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders afgelopen dinsdag besloten. De tijdelijke verplaatsing is nodig voor de herinrichting van de Gedempte Nieuwesloot en Van den Boschstraat.

De gemeente heeft samen met de winkeliersvereniging binnenstad Alkmaar (WBA) en vertegenwoordigers van de marktcommissie gekeken naar verschillende opties. Gezamenlijk kwamen zij uit op twee mogelijke locaties; de Koorstraat of de Paardenmarkt.

Paardenmarkt
Uiteindelijk heeft het college gekozen voor de Paardenmarkt. Dit plein is namelijk al volledig ingericht voor toekomstige activiteiten, zoals de kermis en markten. Bij de herinrichting zijn daarom ondergronds de benodigde voorzieningen, zoals elektra aangelegd. Ook heeft deze locatie de voorkeur van de brandweer, qua veiligheidseisen. De marktkramen worden op het plein in een carréopstelling neergezet.

Victor Kloos (OPA): "De zaterdagmarkt draagt bij aan de aantrekkingskracht van onze binnenstad. Door de markt te verplaatsen naar de Paardenmarkt, maken we optimaal gebruik van de mogelijkheden van het plein, zonder de positieve uitstraling van de markt te verliezen."

Herinrichting
De tijdelijke verplaatsing van de zaterdagmarkt is nodig voor de herinrichting van de Gedempte Nieuwesloot en Van den Boschstraat. De straten krijgen dezelfde uitstraling als de Laat en het Ritsevoort. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Dit betekent dat telkens 80 meter van de bestrating wordt aangepakt. Om alle bezoekers zo goed mogelijk te informeren over de tijdelijke verplaatsing wordt er extra aandacht besteed aan verwijsborden en promotiemateriaal.