Raad voor de Rechtspraak


Meet the judge: burgers en rechters in gesprek

Den Haag , 9-11-2011

Hoe wordt iemand rechter? Wat doet een rechter eigenlijk? Hoe worden straffen bepaald en wat zijn moeilijke zaken voor een rechter? Stel deze en andere vragen zelf aan rechters en raadsheren!

Op en rond 9 november worden door rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges in het hele land `Meet the judge'-bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze ontmoetingen kan het publiek op een laagdrempelige manier de dialoog aangaan met rechters en raadsheren. Zij kunnen die vragen stellen die ze altijd al graag wilden stellen over de rechtspraak in Nederland. De bijeenkomsten worden georganiseerd in het kader van het 200-jarig bestaan van de rechterlijke macht in Nederland. De gesprekken zijn echter nadrukkelijk niet bedoeld om individuele zaken te bespreken.

`Meet the Judge' wordt door sommige gerechten in `eigen huis' georganiseerd. Rechters en raadsheren van andere gerechten gaan op bezoek bij verenigingen en organisaties zoals scholen en buurthuizen. De rechtbank 's-Hertogenbosch organiseert een chatsessie. Rechter Lieneke de Klerk `praat' dan gedurende twee uur met burgers. `Enkele maanden geleden hebben we dat ook al gedaan. Toen beantwoordde ik tientallen vragen. Die gingen over het intrekken van rijbewijzen tot aan de vraag of het rechterschap mijn sociale leven beïnvloedt.' Ruim vijfhonderd mensen volgden op de site de gesprekken.

Voor meer informatie over Meet the judge bij verschillende gerechten kijk op www.meetthejudge.nl