Gemeente Den Haag

Lezing: Bewoning in een dynamisch landschap, de prehistorie van Den Haag

Archeoloog Everhard Bulten geeft een boeiend verhaal over de bewoners van de prehistorie van Den Haag.

Waar gaat de lezing over?

Wie zijn de mensen die in de prehistorie in dit gebied leefden en hoe maakten zij gebruik van de mogelijkheden die het dynamische landschap hen biedt.

De ondergrond van Den Haag bestaat nog niet zo erg lang. Wanneer de eerste bewoners arriveren, ongeveer 6000 jaar geleden, ligt de kustlijn ter hoogte van Rijswijk en Voorburg. Daarna verandert er veel. De kust verplaatst zich in westelijke richting tot voorbij de huidige kustlijn. De hogere delen, de strandwallen, vormen dan prima plaatsen om huizen te bouwen en akkers aan te leggen. In de lager gelegen uitgestrekte vlaktes graast het vee.

Door deze lage ligging ontstaan hier uiteindelijk uitgebreide veenmoerassen. In het laatste millennium voor Christus zorgt een inbraak vanuit de zee ervoor dat deze moerassen grotendeels weer verdwijnen. Hierdoor worden de gebieden weer toegankelijk die eeuwenlang door het veen waren afgedekt.

Tijd

De lezingen starten om 20.00 uur. Om 19.45 uur gaat de zaal open.

Adres

Prins Hendrikstraat 39
2518 HH Den Haag

Aanmelden

Er zijn 30 plaatsen beschikbaar dus aanmelden is verplicht. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar archeologie@denhaag.nl onder vermelding van 'Lezing'.