Provincie Utrecht

Staatbosbeheer praat met commissie over toekomst natuurbeheer

De commissie Ruimte, Groen en Water bracht een kennismakingsbezoek aan Staatbosbeheer. Het bezoek stond in het teken van een verkenning van het werkveld van de natuurbeheerorganisatie. De ontwikkelingen in het Gagelbos en in de Gageldpolder stonden centraal tijdens het bezoek.

Vanwege de decentralisatie van het natuurbeheer van het Rijk naar de provincie, hebben Staatsbosbeheer en de provincie vanaf 2012 een subsidierelatie met elkaar. Omdat er vanaf volgend jaar flink bezuinigd gaat worden op het natuurbeheer wil Staatsbosbeheer in gesprek met de provincie om gezamenlijke natuurdoelstellingen te formuleren. Ook moeten beide partijen het eens worden over de manier waarop de doelen gerealiseerd moeten worden.

Taken

De commissieleden werden ontvangen door een delegatie van Staatbosbeheer bij Fort Ruigenhoek in Groenekan, dat onderdeel uitmaakt van de Hollandse Waterlinie. Een boswachter vertelde de commissieleden kort wat over de ontstaansgeschiedenis van Staatsbosbeheer, dat oorspronkelijk is opgericht voor het beheer van woeste gronden. De taken werden in de loop van de jaren uitgebreid met het beheer van landgoederen en forten. Fort Ruigenhoek is daar een voorbeeld van. Het beheer is een uitdaging omdat het lastig is vaste opbrengsten hiervoor uit de exploitatie van het fort te halen. Dit komt met name omdat de lucht in het fort vochtig is en de huidige bewoners, vleermuizen en dassen, beschermd zijn.

Gagelbos

In het Gabelbos, vlakbij de woonwijk Overvecht gelegen, is er de afgelopen 30 jaar veel geïnvesteerd in beheer, mede voor de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur en voor recreatie Rond de Stad (RodS). De afgelopen jaren is er extra in het bos geïnvesteerd door Staatsbosbeheer, gemeente en gebruikersgroepen. Dit leverde onder ander een speelbos voor kinderen en een hondenuitlaatgebied op. Alle aanleg en beheer gebeurde altijd als coproductie, waarbij het Rijk zorgde voor 50 procent van de gelden en de gemeenten en de provincie voor de andere 50 procent. Nu het Rijk zich terugtrekt als geldverstrekker voor natuurbeheer, wil Staatsbosbeheer met de provincie nadenken over de mogelijkheden in de toekomst. Er zijn ideeën om recreatie ondernemers in het gebied toe te laten, maar de regels daarvoor zijn momenteel niet duidelijk en de verwachte opbrengst daarvan is niet dekkend voor de beheerkosten.

Waterpeilen

Een ander gebied dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer is de Gagelpolder, onderdeel van het Utrechtse deel van de Oostelijke Vechtplassen. Het gebied is Natura 2000 en is door Nederland aangewezen voor de instandhouding van de Europese biodiversiteit. Het is belangrijk dat het water schoon is en dat de waterpeilen op een natuurlijke manier fluctueren. Dit is lastig omdat het natuurgebied ook nog enkele landouwpercelen bevat, en die stellen andere eisen aan het waterpeil. Uit de praktijk blijkt dat de eisen van de landbouw vaak leidend zijn voor het waterpeil in het gebied. Dit bemoeilijkt de verlaging van het waterpeil, wat gunstig is voor de natuur en dat nodig is voor de toename van de diversiteit van bijzondere leefgemeenschappen.