Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Burgers in de benen: participatie nieuwe stijl 047, 2011

Op 29 november vindt de conferentie `de Burgers in de Benen' plaats in de Vredekerk. Deze conferentie staat in het teken van de nieuwe, gemeentelijke visie op participatie. Centraal in deze visie staat dat inwoners, organisaties, bedrijven en de gemeente toewerken naar een samenleving waarin (nog) meer burgers in de benen komen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Die visie wil de gemeente graag delen en stap voor stap verder ontwikkelen. De gedachten over participatie en de feiten en cijfers die daaraan ten grondslag liggen komen tijdens de conferentie aan de orde.

Achtergrond/context
Participatie is momenteel een hot item. Maar wat is nu eigenlijk participatie? Participatie gaat om deelnemen aan de samenleving. Het gaat om meedoen en meedoen kan op vele manieren: door werk, door maatschappelijke nuttig werk met behoud van uitkering, door inburgering, door educatie en persoonlijke ontwikkeling, door mantelzorg, door vrijwilligerswerk, door deelname aan maatschappelijke activiteiten, door sociale contacten te hebben, door zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, door je bijdrage aan de wijk, in de school van de kinderen of bijvoorbeeld door hulp aan de buren. Veel burgers in Hoogezand-Sappemeer doen op deze manier mee. De gemeente koestert dit sociaal kapitaal en wil de waarde daarvan verder uitbouwen.

Maar er zijn ook burgers die tegen grenzen aanlopen door problemen die zij in het dagelijks leven ervaren. Waar grenzen in beeld komen, stimuleert de gemeente deze burgers om (weer) actief te worden, creatief te zijn en (weer) zelf de regie te voeren. Maar het is niet alleen de vraag wat de gemeente doet voor kwetsbare burgers. Het is vooral ook de vraag wat burgers voor elkaar kunnen doen. Daarover gaat in een notendop de participatievisie van de gemeente.

Participatie is van alle tijden. Maar in de komende jaren maken vergrijzing, een toenemende zorgvraag, een op termijn groeiende krapte op de arbeidsmarkt en bezuinigingen de noodzaak van participatie alleen maar groter. Eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht van burgers komen daarbij steeds meer op de voorgrond te staan. "Burgers in de benen" is dan ook de toepasselijke titel van de participatievisie. In september 2011 heeft de gemeenteraad groen licht gegeven om de visie in een interactief traject met de lokale samenleving te delen en verder uit te werken. De komende conferentie is een belangrijke stap in dat proces.

Deelnemers: bekend maar liefst ook onbekend
De conferentie in de Vredekerk vindt plaats op dinsdag 29 november van 15.30 uur tot 21.30 uur. Naar verwachting zullen ongeveer 100 mensen aan de conferentie in de Vredekerk deelnemen. De gemeente heeft daarvoor deels al gericht uitnodigingen gestuurd aan bijvoorbeeld vrijwilligersorganisaties, bewonersorganisaties, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Maar ook nieuwe gezichten zijn van harte welkom. De organisatie houdt hiervoor een deel van de beschikbare plaatsen vrij. Belangstellenden kunnen zich via de website van de gemeente aanmelden.

Meepraten, meedenken en meewerken
Deelnemers aan de conferentie krijgen volop ruimte voor eigen inbreng. Dat gebeurt met het peilen van reacties uit de zaal, met het op gang brengen van gesprekken en discussies en met een stemming met stemkastjes. Het avondprogramma bestaat voor een groot deel uit workshops. In deze deelsessies kunnen deelnemers aangeven welke kansen zij zien voor participatie op het gebied van:
o schoon, heel en veilig in de wijk
o vrijwillige inzet en (ander) onbetaald werk
o zorg, hulp en begeleiding voor mensen die niet (zo) zelfredzaam zijn

Vervolgtraject
Met de conferentie start ook het formele inspraaktraject rond de participatievisie. Inwoners en organisaties kunnen dan een formele reactie of zienswijze op de visie bij de gemeente indienen. De uitkomsten van het interactieve en het formele inspraaktraject betrekt de gemeenteraad bij de definitieve besluitvorming over de visie in het voorjaar van 2012. Dan ligt er ook een stevige basis voor een gezamenlijk uitvoeringsprogramma voor de komende jaren van burgers, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente.