Technische Universiteit Eindhoven

Fietsenmaker TU/e-terrein weer open

Geplaatst: 06 november, 2011

De Groene Fietser op het TU/e-terrein is weer open. Initiatiefnemer Richard van der Vleut zag zich voor de zomer gedwongen de zaak te sluiten, maar heeft een opvolger gevonden die de deuren van de fietsenreparatiewerkplaats deze week weer opengooide.

Een nieuwe website, kakelverse accounts op Facebook en Twitter en volop ideeën voor acties om De Groene Fietser weer op gang te brengen: met het enthousiasme en de voortvarendheid van Joop van Odenhoven zit het wel goed. De Groene Fietser wordt hartstikke 2.0.

Hij is nog wat lacherig over het feit dat hij sinds deze week, samen met zijn vriendin Ief Czech, een fietsenwerkplaats runt. Ervaring in het vak heeft hij namelijk niet; Van Odenhoven runt een eigen bureau van waaruit hij organisaties adviseert en coacht op het gebied van
-onder andere- marketing en strategie. Ook aan de TU/e was hij al regelmatig actief. Maar het leek me wel eens leuk om iets voor mezélf te doen, verklaart hij zijn kersverse bedrijfsleiderschap van de fietsenwerkplaats. Het is een hobby, hoor, benadrukt hij. Als het op werk gaat lijken, moet je oppassen.

Zijn verschillende werkzaamheden hoopt hij vlot te kunnen afwisselen. Hij is niet van plan om zelf aan fietsen te gaan sleutelen; bovenal hoopt hij een en ander op voortvarende wijze aan te zwengelen en te organiseren en zo een stabiele zaak op poten te zetten. Naast de twee TU/e-gepensioneerden die het reparatiewerk op zich nemen, hoopt hij ook wat studenten te vinden die een bijbaantje als fietsenmaker wel zien zitten. Ook gaat hij in overleg met UWV, om werk- of stageplaatsen voor bijvoorbeeld langdurig werklozen te creëren. Als het echt goed gaat lopen en we straks weer uit dit gebouwtje ploffen, kijken we wel verder. Oprichter Van der Vleut stopte voor de zomer met zijn zaak, omdat het volgens hem woekeren met de ruimte was en hij nauwelijks aan personeel kon komen om de grote hoeveelheid werk aan te kunnen.

Malle Pietje
Al te fancy wordt De Groene Fietser niet: Het is een beetje een Malle Pietje-toko, dat heeft wel zn charme. Het moet vooral informeel en low-profile blijven. Op vrijdag krijgen studenten er wat mij betreft nog een biertje bij ook, voegt hij er breed lachend aan toe. Van Odenhoven heeft er alle vertrouwen in dat het fietsenmakersbedrijfje weer gaat groeien. Richard heeft in een jaar pionieren al zoveel dankbare klanten gehad. Ik hoop dat De Groene Fietser op termijn onlosmakelijk met de universiteit verbonden gaat zijn.

Van der Vleut, die voorlopig wel de huurder blijft van het pand, is blij dat een ander zich over zijn werkplaats ontfermt, maar verdriet doet het hem wel. Toen ik er afgelopen maandag was, kriebelde het wel weer. Ik blijf Joop op de achtergrond dan ook wel helpen en adviseren, maar ik ga niet meer zelf staan sleutelen. Ik moet nodig eens aan mezelf en mijn gezondheid denken. (Cursor, MvdV)