Technische Universiteit Eindhoven

GLOW

Geplaatst: 04 november, 2011

Waan en werkelijkheid is het thema van het lichtkunstfestival GLOW 2011 in Eindhoven. Voor de zesde editie van GLOW worden kunst en wetenschap samengebracht, geïnspireerd door met name de jubilea van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het Van Abbemuseum. GLOW 2011 is een gratis te bezoeken evenement in Eindhoven en is te zien van 5 tot en met 12 november. Kunstenaars uit binnen- en buitenland laten toepassingen zien van lichtkunst en design.

Een uitgepijlde route voert de bezoekers langs tientallen lichtkunstwerken. De route van GLOW voert ook over de campus van de TU/e, waar twaalf lichtinstallaties te zien zijn. Wat is waan en wat is werkelijkheid, waar eindigt de realiteit en begint kunst? GLOW 2011 wil het publiek hierover aan het denken zetten. Hierbij worden twee bekende instellingen uit Eindhoven nadrukkelijk in de spotlights gezet: de 55-jarige TU/e en het 75-jarige Van Abbemuseum.

Eerbetoon aan architect Van Embden
De route van het lichtkunstfestival voert voor het eerst over de TU/e-campus, waar twaalf lichtinstallaties te zien zijn. Een ervan is de Tesla-coil, een installatie die bliksemstralen produceert en te zien is op het dak van grandcafé-filmhuis De Zwarte Doos. Bezoekers komen aan de zuidkant de campus op, via het Dommeltunneltje dat door TU/e-studenten met licht is omgetoverd tot een magische grot. Bij het Hoofdgebouw zijn meerdere lichtkunstwerken te zien. Zo worden op de pilaren van dat gebouw animaties geprojecteerd van het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen. En het Intelligent Lighting Institute van de TU/e heeft een interactief lichtkunstwerk ontworpen. In het Hoofdgebouw is werk te zien van Wiersma & Smeets; één van de twee lichtkunstwerken op het universiteitsterrein die door de GLOW-organisatie zijn uitgekozen. De tweede installatie is van kunstenaar Peter Vink. Zijn werk bij de wenteltrap aan de noordkant van het Hoofdgebouw, bestaand uit driehonderd tl-buizen, vormt een eerbetoon aan architect ir. S.J. van Embden. Het Hoofdgebouw van de TU/e is een ontwerp van deze architect.

Kunstwerk Transformatie blijft
Op het grasveld aan De Zaale komt het lichtkunstwerk Transformatie, een ontwerp van Michel Suk dat vervaardigd is op de TU/e. Dit kunstwerk wordt bij de opening van GLOW onthuld en krijgt daar een vaste plek. Vlakbij het riviertje de Dommel komt een koord met vijfentwintig grote heliumballonnen met led-verlichting te hangen. Bij Kennispoort staat het kunstwerk Schoonheid van stagnatie van lichtontwerper Michel Suk. Hierin zijn tweehonderd led-armaturen van Philips verwerkt. Zie ook www.gloweindhoven.nl.