Royal Haskoning


Van zielloos bouwsel naar ambitieuze tennisacademy 09-11-2011
Royal Haskoning verzorgde niet alleen de architectuur, maar ook de installatietechniek, constructie, infrastructuur en projectmanagement van de onlangs officieel geopende tennisacademy BK Tennis van oud-Davis Cup teamcaptain Tjerk Bogtstra en voormalig toptennisser Tom Kempers. Het kloppend hart voor tennistalenten met ambitie. Alles ademt er frisheid, ruimte, licht en vooral: concessieloze doelmatigheid. Lees hier het interview met Tjerk Bogstra en Royal Haskoning architect Freerk Hoekstra.

Midden in de Utrechtse Heuvelrug staat de onlangs officieel geopende tennisacademy BK Tennis. Door slimme toepassing van daglicht, materialen en kleur evolueerde een vervallen, deprimerende tennishal (annex clubgebouw van de lokale golfclub) in ongekend korte tijd tot een multifunctioneel sportwalhalla. Een professioneel ingerichte academy voor aanstormend tennistalent dat droomt van overwinningen op Roland Garros.

Waarom een tennisacademy?
"Als voormalig topspelers en coach hebben Tom Kempers en ik jarenlang met wereldtoppers gewerkt en manco's geconstateerd in hun opleiding", stelt Tjerk Bogtstra. "Wij maken ons zorgen over de toekomst van Nederland als leverancier van toptennissers in de wereldgroep. Niet het talent, maar totale overgave, mentale weerbaarheid en de absolute wil om te slagen bepalen uiteindelijk of je een topper wordt. Aangezien die voorwaarden vaak ontbreken, richten Tom en ik ons expliciet op de optimale begeleiding van jonge, veelbelovende tennissers in het voortraject."

Geen concessies?
"Hier in Doorn is geen enkele concessie gedaan met betrekking tot onze randvoorwaarden: een perfect geoutilleerde, centraal gelegen en goed bereikbare tennisacademy van internationale allure, met alle faciliteiten op één locatie. De binnen- en buitenbanen (hardcourt en gravel) beschikken over camera's in muren en plafonds om trainingen te kunnen analyseren. Oud-conditietrainer van FC Utrecht Rob Druppers sluit daar in de nieuwe sportzaal en fitnessruimte naadloos op aan. Hier ruik je topsport!"

Stelt dat hoge eisen aan de architect?
"De tijd drong", vervolgt Bogtstra. "Voor ons als huurder van het pand, maar méér nog voor de eigenaar, die de banen in de winterperiode op commerciële basis verhuurt. Architect Freerk Hoekstra (Royal Haskoning) ontwierp eerder ook het Frans Otten Stadion in Amsterdam, waar ik vroeger intensief heb getraind. Zijn indeling en gebruik van daglicht spraken ons aan. Freerk had maar een half woord nodig. Hij kende onze functionele eisen, beoordeelde de mogelijkheden die het oude pand bood en kwam in no time met tekeningen en een maquette. We waren overrompeld door de snelheid en de manier waarop hij alle mogelijkheden van de bestaande bouw had weten te benutten. Ik ben trots op resultaat, maar vooral op de weg er naartoe."

Hoe zijn sport en business met elkaar verweven? Architect Freerk Hoekstra: "Het originele pand was deprimerend en schreeuwde om daglicht, zichtlijnen en energieke kleuren. Een opvallende wand met grote raampartijen functioneert nu als leidend thema tussen sport en horeca. Bijzonder is dat bezoekers of halers en brengers aan de wand op werkplekken kunnen inloggen en tegelijk kunnen kijken naar de trainingen. Alle banen zijn zichtbaar, alle trainingen te volgen. Oók vanaf de businessruimte op de extra verdieping. Elders in het pand bevinden zich meerdere ruimtes voor trainingen en businessmeetings, inclusief een restaurant met onder andere specifieke sportmaaltijden. Daardoor leent het gebouw zich uitstekend voor de combi van clinics en business."

Lastig samenwerken met twee eigenwijze tennisprofs? "Zeker niet. De samenwerking met de tennisacademy was een kort en heftig proces met grote stappen in een losse organisatievorm", licht Hoekstra toe. "Met nauwe samenwerking en heldere communicatie als kernvoorwaarden. Van de start van het ontwerp tot en met de oplevering van het vernieuwde gebouw duurde het slechts elf maanden. Extreem kort voor een dergelijk ambitieus project, helemaal omdat in de tweede fase ondertussen gewoon werd dóór getennist.

Meer weten over de tennisacademy? Kijk op www.bktennis.nl