D66

woensdag 9 november 2011

Gaat Leers nieuwe PVV-eis uitvoeren?

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil weten, of en eventueel hoe minister Leers (CDA) de nieuwe PVV-eis gaat uitvoeren om de immigratie per 2012 terug te dringen. Het kabinet weigerde tot nu toe doelen voor 2012 te formuleren. Gisteren werd bekend dat het aantal aanvragen voor verblijfsvergunning in de eerste helft van 2011 is gestegen. PVV dreigt daarom haar steun aan het kabinet in te trekken als de daling van de immigratie in 2012 nog niet zichtbaar wordt. Schouw maakt zich zorgen over de stabiliteit van het kabinet. "Het wordt steeds meer duidelijk dat de belangrijkste verkiezingsbelofte van de PVV wordt verbroken. Daarom draait Wilders Leers de duimschroeven verder aan met deze nieuwe eis om volgend jaar al resultaten te boeken. De vraag is nu of Leers deze nieuwe eis van de PVV wil uitvoeren," zegt Schouw.

`Gedogersbedrog'

Het Kabinet Rutte beloofde een jaar geleden een `zeer substantiële daling' van asielzoekers. Met een pakket aan maatregelen zou de coalitie een ombuiging, beheersing en vermindering van immigratie bewerkstelligen. Van de zeer substantiële daling valt weinig meer te bespeuren, de immigratie in Nederland bereikt dit jaar het hoogste niveau van het laatste decennium. "D66 heeft premier Rutte en minister Leers meerdere malen aangesproken op de bedrieglijke kabinetsbelofte van een zeer substantiële daling. Bij het aangaan van de gedoogconstructie met VVD en CDA is de PVV iets beloofd dat niet waargemaakt kan worden. Het kabinet pleegt gedogersbedrog," aldus Schouw.

Beperkte mogelijkheden

In een reactie op Kamervragen over afrekenbare doelen zei minister Leers dat het Kabinet "beperkte mogelijkheden heeft om de instroom zelfstandig te bepalen". Het kabinet heeft namelijk geen invloed op migratiebewegingen als gevolg van de Arabische lente, burgeroorlogen en honger elders in de wereld. Het D66-Kamerlid herinnert minister Leers aan zijn woorden. In een uitzending van Nieuwsuur in september stelde Leers dat hij weigert mensen terug te sturen louter en alleen op basis van een streefcijfer van de gedoger. Schouw betwijfelt of de minister zijn woord houdt na het nieuwe dreigement van de PVV.

Geen reden voor PVV alarmbel

Van alle Europese landen groeit de Nederlandse bevolking echter het minst door migratie, zo blijkt uit informatie van het CBS. Bovendien komen de meeste immigranten uit andere landen van de Europese Unie, waaronder vooral Polen, Duitsers, Britten en Spanjaarden. Schouw: "Het aantal niet-westerse migranten blijft wel relatief laag, maar dat is geen resultaat van het kabinetsbeleid. Dat is namelijk al jaren het geval."