Gemeente Binnenmaas

Hooft van Benthuizen geen gemeentelijk monument

Het college van burgemeester en wethouders van Binnenmaas heeft 8 november over het gemaal 't Hooft van Benthuizen in Puttershoek een zogeheten `voorgenomen besluit' genomen om het gemaal niet aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Dit besluit is door het college genomen na een zorgvuldige afweging van de belangen van monumentenzorg enerzijds en de belangen van de eigenaar anderzijds. Over de monumentwaardigheid van het gemaal is een positief advies uitgebracht, maar gezien de financiële aspecten acht het college aanwijzing als gemeentelijk monument niet haalbaar. Het gemaal verkeert in bouwkundig slechte staat en behoud of restauratie brengt zeer hoge kosten met zich mee. Subsidiemogelijkheden blijken onvoldoende te zijn.

Het niet aanwijzen als gemeentelijk monument is een voorgenomen besluit van het college. Dat betekent dat het ter informatie aan de gemeenteraad wordt gestuurd en dat het naar aanleiding van vragen en/of opmerkingen die erover worden gesteld op 15 december in de gemeenteraadsvergadering kan worden behandeld. Volgens de planning zal het college in januari 2012 een definitief besluit nemen.

Tegen het definitieve besluit om het gemaal wel of niet aan te wijzen als gemeentelijk monument kan bezwaar worden ingediend. Het besluit wordt naar verwachting eind januari ter inzage gelegd voor een periode van zes weken.

Belanghebbenden zijn gisteren per brief op de hoogte gesteld van het voorgenomen besluit.

¿09-11-2011