Politie Twente

Betalen met vals geld
Vriezenveen
Politie Twente heeft dinsdag 8 november een 25-jarige man uit Polen aangehouden die met vals geld probeerde te betalen in een winkel aan de Nieuwe Daarlerveenseweg.

De man wilde omstreeks 17.15 uur betalen en overhandigde aantal twee euromunten. Een medewerker van de winkel had het sterke vermoeden dat de munten vals waren en belde direct de politie. Ter plaatse gekomen agenten onderzochten de munten en deze bleken inderdaad vals te zijn. De man is aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Hij had nog meer valse munten in zijn bezit. De man is voor nader onderzoek in verzekering gesteld. (2011106389)

Illegaal vuurwerk aangetroffen Almelo
Naar aanleiding van een melding via Meld Misdaad Anoniem is dinsdag 8 november in een woning aan de Witvoetenstraat een hoeveelheid illegaal vuurwerk, een 'jammer'(signaalonderbreker) en peperspray aangetroffen. Processen-verbaal zullen worden opgemaakt.

Het vuurwerk was afkomstig uit Polen. Politie Twente waarschuwt mensen dat het kopen van illegaal vuurwerk strafbaar is. Bovendien vormen grote partijen (illegaal) vuurwerk die in woonbuurten of andere niet veilige plekken worden opgeslagen een gevaar voor omwonenden. Jaarlijks vinden persoonlijke ongelukken plaats met (illegaal) vuurwerk, met ernstig letsel of zelfs dodelijke slachtoffers tot gevolg.

Tips
Voor tips over illegaal vuurwerk kan men bellen met het Regionale Vuurwerkteam via 0900-8844. Mensen die liever anoniem willen melden, kunnen dit doen door met het speciale anonieme nummer (Meld Misdaad Anoniem) 0800-7000 te bellen. Mailen kan naar milieu@twente.politie.nl. (2011105692)

Man aangehouden voor babbeltruc Enschede
Politie Twente heeft in de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 november een 33-jarige man uit Oldenzaal aangehouden. De man wordt ervan verdacht geld te hebben willen krijgen via een babbeltruc.

De man belde omstreeks 01.15 uur aan bij een woning aan de Bosboom-Toussaintstraat. Hij vertelde een zielig verhaal en vroeg om geld. Toen de bewoner geen geld gaf, stapte de man in een auto en reed weg. De bewoner belde de politie. Aanrijdende agenten zagen de betreffende auto rijden op de Oldenzaalsestraat en gaven de bestuurder een stopteken. De man kon geen identiteitsbewijs overleggen en gaf een valse naam op. Hij is aangehouden. De politie onderzoekt of de man verantwoordelijk is voor andere aangiftes op het gebied van babbeltrucs. (2011106469)

Twee gewonden bij aanrijding
Enschede
Bij een aanrijding op de Zuiderval zijn dinsdag 8 november een 38-jarige vrouw uit Enschede en een 53-jarige man uit Winterswijk gewond geraakt.

De vrouw zat als passagier in de auto bij een 40-jarige man uit Enschede. Zij reden op de Zuiderval in de richting van het centrum. De 53-jarige man, de chauffeur van een taxibusje, reed over de naastgelegen busbaan in dezelfde richting. De 40-jarige automobilist sloeg rechtsaf het Spaansland in en kwam in botsing met het taxibusje. Bij de aanrijding werd een verkeersbord en boom geraakt. De 38-jarige vrouw is door de brandweer uit de auto gehaald en met onbekend letsel per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De 53-jarige man is door ambulancepersoneel onderzocht en ter controle eveneens naar een ziekenhuis gebracht. Het team Verkeersongevallen Analyse van Politie Twente doet onderzoek naar de toedracht. (2011106422)

Jongen gewond, politie zoekt getuigen Hengelo
Een 12-jarige fietser uit Hengelo is dinsdag 8 november gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. De automobilist is doorgereden. De politie is op zoek naar getuigen.

De jongen fietste omstreeks 15.50 uur over de Staringstraat in de richting van winkelcentrum Groot Driene. Op de kruising met de H.C. Pootstraat, ter hoogte van de Zwavertvijver, kreeg hij geen voorrang van een personenauto, die de voorrangsweg opreed. Een aanrijding was het gevolg. De bestuurder en zijn passagier zijn uitgestapt, maar vertrokken zonder gegevens achter te laten. Het betrof een man en vrouw van buitenlandse afkomst, zij spraken slecht Nederlands. De man had grijs haar en een grijze baard. Zij reden in een rode Nissan. De jongen is naar huis gefietst, maar moest zich onder behandeling laten stellen van een arts.

De politie verzoekt de man en vrouw in de rode Nissan zich te melden. Ook wil de politie graag in contact komen met mensen die iets van deze aanrijding hebben gezien of weten wie de man en vrouw zijn die in de rode Nissan zaten. Zij worden verzocht zich te melden. Dit kan via het algemene nummer van de politie Twente, team Hengelo 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (2011106427)

Auto in de sloot
Ambt Delden
Een 25-jarige automobilist uit Goor is dinsdag 8 november gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval.

De man reed omstreeks 21.20 uur over de Schoneveldsweg in Ambt Delden. Om nog onbekende reden kwam hij met het rechter voor- en achterwiel in de berm terecht en raakte de macht over het stuur kwijt. De auto kwam in de naastgelegen sloot tot stilstand. De 25-jarige is ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht. Een blaastest wees uit dat hij geen alcohol had gedronken. (2011106446)

Rijden zonder rijbewijs en met slok op Enschede
In de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 november controleerden surveillerende agenten omstreeks 00.15 uur een auto en inzittenden op de Veldhoflanden in Enschede. De bestuurder, een 24-jarige Enschedeër, bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Tevens vermoedden de agenten dat hij met een slok op achter het stuur zat. De ademanalyse op het politiebureau wees 0,6 promille uit. Tegen de Enschedeër wordt proces-verbaal opgemaakt. (2011106458)

Drie inbrekers op heterdaad betrapt Oldenzaal
Dankzij een alerte getuige heeft Politie Twente in de vroege ochtend van woensdag 9 november drie inbrekers op heterdaad kunnen aanhouden.

Omstreeks 04.15 uur hoorde een bewoonster van de Lyceumstraat in Oldenzaal glasgerinkel. Direct schakelde zij de politie in. Agenten zagen dat een raam boven een cafetaria was opengebroken. De agenten gingen naar binnen en troffen in de cafetaria drie inbrekers aan. De drie personen, drie mannen van 17,19 en 30 jaar oud en allen inwoner van Oldenzaal, zijn aangehouden en ingesloten in het Politie Arrestantencentrum. Het is nog niet bekend of iets uit de cafetaria is buitgemaakt. (2011106482)

Grote verkeerscontrole op de A1 De Lutte
Dinsdag 8 november vond op de A1 ter hoogte van De Lutte een grote verkeerscontrole plaats. De controle is uitgevoerd door Politie Twente, de Koninklijke Marechaussee en het Grensoverschrijdend Politie Team.

Tussen 14.00 uur en 20.00 uur werd het verkeer gecontroleerd. Het doel is de veiligheid in het verkeer te vergroten. Er werd onder meer gecontroleerd op exportkentekens en meerdaagse Duitse kentekens, in/uitvoer van verdovende middelden en wapens, mensensmokkel en openstaande vorderingen. Daarnaast werd er gekeken of voertuigen of hun bestuurders gesignaleerd staan.

Er werden 140 automobilisten gecontroleerd. In totaal zijn 8 processen-verbaal uitgeschreven, voor:

. vier voertuigen waren voorzien van een 'kurzkenzeichen'. Deze kentekens werden in beslag genomen en moest er door de bestuurders alternatief gezocht worden voor het vervoer van de voertuigen. . één automobilist was in het bezit van softdrugs (twee gram wiet); . twee voertuigen hadden te gladde banden; . In een auto werden verschillende wapens aangetroffen. Aangetroffen werd: een mes met twee snijkanten, waarvan het handvat is voorzien van een boksbeugel, een nabootsing van een handgranaat, één paar handschoenen voorzien van punten en één paar zandhandschoenen (handschoenen aan beide zijden gevuld met zand waardoor de handschoenen worden verzwaard). De wapens zijn in beslag genomen. Tegen de bestuurder, een 28-jarige man uit het Duitse Schuttorf, wordt proces-verbaal opgemaakt. (2011106274)

Bromfietser gewond bij aanrijding Vroomshoop
Dinsdag 8 november vond omstreeks 17.45 uur een ongeval plaats op De Bunte in Vroomshoop. Hierbij raakte een 16-jarig meisje uit Vroomshoop gewond.

De 16-jarige reed met haar bromfiets op het fietspad langs de Vroomshoopseweg (N341), richting Vroomshoop. Vanuit De Bunte kwam een auto rijden, bestuurd door een 24-jarige man uit Vroomshoop. De 24-jarige automobilist verleende geen voorrang aan de 16-jarige bromfietsster. Een aanrijding was het gevolg, waarbij de bromfietsster gewond raakte. Zij is met onbekend letsel door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. (2011106404)

Softdrugs in woning aangetroffen Enschede
Dinsdag 8 november kwam omstreeks 09.40 uur bij Politie Twente de melding binnen dat bewoners van de Auskamplanden een enorme wietlucht roken rond een woning in de straat. Daarop werd een onderzoek in de woning ingesteld.

Op de zolderverdieping werd een hoeveelheid henneptoppen aangetroffen die daar lagen te drogen. De henneptoppen (een vuilniszak vol, met een totaalgewicht van bijna zeven kilo) werden in beslag genomen en zullen in opdracht van de Officier van Justitie worden vernietigd. Tegen de 52-jarige bewoner wordt proces-verbaal opgemaakt. (2011106156)

Vijf knapen naar Halt
Hengelo
Dinsdag 8 november kreeg de politie omstreeks 19.15 uur melding dat een aantal knapen een brandje hadden gesticht op het schoolplein van een school aan de Johan Buziaustraat in Hengelo. De melder had dit zien gebeuren en had twee knapen in de kraag gevat. Vervolgens meldden zich ook drie andere jongens die aanwezig waren geweest bij het vuurtje stoken, omdat zij de andere jongens er niet alleen voor wilden laten opdraaien. Het betreft vijf knapen uit Hengelo, vier van hen zijn 13 jaar oud, één van hen is 14 jaar oud. De ouders van de vijf jongens zijn in kennis gesteld.

De jongens zullen worden doorverwezen naar Bureau Halt, alwaar hen een alternatieve straf wacht. (2011106419)

Verkeerscontroles
Twente
Dinsdag 8 november tussen 08.00 en 15.00 uur zijn in Twente verschillende verkeerscontroles gehouden.

Glane
Op de Glanergrensweg is gecontroleerd op het rijden in een geslotenverklaring die daar geldt. Drie bestuurders zijn bekeurd voor het negeren van de geslotenverklaring. (2011106350)

Enschede
Op verzoek van de wijkagent is een controle gehouden op de Tweede Emmastraat in Enschede, op de naleving van het daar geldende inrijverbod. Tijdens de controle werden geen overtredingen geconstateerd. (2011106356)

Op de Floraparkstraat en op de Horstlindelaan in Enschede is een radarcontrole gehouden in verband met klachten van omwonenden omtrent snelheidsovertredingen. In beide straten geldt een maximum toegestane snelheid van 30 km/u.
- Floraparkstraat: Van de 641 passanten kunnen 140 automobilisten binnenkort een bekeuring verwachten. De hoogst gemeten snelheid was 67 km/u.
- Horstlindelaan: Van de 373 passanten kunnen 32 automobilisten binnenkort een bekeuring verwachten. De hoogst gemeten snelheid was 62 km/u. (2011106315 / 2011106310)