Belgische Federale Overheid



Resultaten over mondgezondheid Belgische bevolking

Datum: 09 november 2011

In opdracht van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) werd voor de eerste keer een onderzoek gevoerd naar de mondgezondheid van de Belgische bevolking. Het doel was een representatief en actueel beeld te schetsen van de mondgezondheid, gerelateerd gedrag en impact op levenskwaliteit voor de periode 2009-2010. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 3057 personen die hiervoor een mondgezondheidsvragenlijst invulden en een mondonderzoek ondergingen. Hieronder vindt u enkele resultaten:
* Het aantal personen met een gaaf gebit daalt in functie van de leeftijd.

* Onbehandeld tandbederf komt opmerkelijk minder voor bij mensen met een hoge opleiding (15 %) dan bij mensen met een lagere scholing (45 %).

* 34,7 % van de onderzochte personen heeft enige vorm van tandslijtage. De tekenen van slijtage waren duidelijk frequenter bij mannen (42,1 %) dan bij vrouwen (28,7 %).
* Bij ongeveer een kwart van de onderzochten werd een lichte vorm van tandvleesontsteking opgemerkt. Bij ruim 18 % was er sprake van een erge vorm van tandvleesontsteking.

* 50,4 % van de deelnemers poetst zijn tanden minstens tweemaal per dag, 40,5 % poetst zijn tanden eenmaal per dag en minder dan 3 % gaf aan de tanden nooit te poetsen.

* De meest voorkomende klacht in verband met mondgezondheid is bloedend tandvlees.

Meer info vindt u op de website van het RIZIV Externe link (PDF, 4 p. - 165 KB)

Zie het origineel