Belgische Federale Overheid



Belgische kerncentrales zijn voldoende beschermd

Datum: 09 november 2011

Na het ongeval dat zich op 11 maart 2011 in de Japanse kerncentrale van Fukushima-Daiichi heeft voorgedaan, werd binnen de lidstaten van de Europese Unie een programma opgestart om de veiligheid van de nucleaire installaties te herevalueren.

Dit weerstandstestprogramma ('stress tests') is een herevaluatie van de aanwezige veiligheidsmarges van de Europese nucleaire installaties ten aanzien van extreme natuurlijke gebeurtenissen om hieruit de gepaste lessen te kunnen trekken. Daarnaast heeft België het toepassingsgebied van deze evaluaties willen uitbreiden tot andere mogelijke dreigingen die verband houden met menselijke activiteiten (industrieel of vervoerongeval) en tot andere kwaadwillige handelingen (hacking, vliegtuiginslag) met als doel een volledige balans op te stellen van de veiligheid van de Belgische installaties.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft begin november de ingediende stresstestrapporten ontvankelijk verklaard. Dit wil zeggen dat het FANC, in samenwerking met Bel V, nu definitief gestart is met een grondige evaluatie van de ingediende rapporten. Deze moet afgerond zijn tegen 31 december 2011, datum waarop de nationale evaluatierapporten aan Europa moeten worden overgemaakt.

Uit de eerste lezing van deze rapporten blijkt dat de Belgische centrales voldoende beschermd zijn, hoewel zij toch een aantal aanpassingen voorstellen aan de installaties of de organisatie om het veiligheidsniveau nog verder te verhogen.

Om de objectiviteit te garanderen zullen de nationale rapporten op hun beurt worden onderworpen aan een onderzoek door een team van internationale experten. Het resultaat daarvan is voorzien tegen 30 april 2012.

Meer informatie over de 'stress tests' op de website van het FANC Externe link .