Gemeente Zoetermeer

Pilot Onderwijs op afstand

Het Zoetermeerse college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om groen licht te geven voor de pilot 'Onderwijs op afstand'.
In het najaar van 2010 nam de gemeenteraad een motie aan om een project met onderwijs via ICT uit te voeren. De aanleiding hiervoor werd gevormd door de hoge kosten voor het leerlingenvervoer en daarnaast de hedendaagse mogelijkheden om met ICT-voorzieningen onderwijs op afstand te volgen.

Online-lessen
Bij onderwijs op afstand wordt een virtuele omgeving (klaslokaal) gecreëerd, waar leerlingen online-lessen kunnen volgen. Een goede mogelijkheid om kinderen die thuis zitten of om andere redenen niet in staat zijn de school te bezoeken, alsnog in staat te stellen onderwijs te volgen. Voorstel is dat de pilot begint met deelname van vijftien leerlingen. Hierbij wordt gekozen wordt voor een selectie uit de thuiszitters en leerlingen die deelnemen aan de Time-outvoorziening (een opvang voor leerlingen die dreigen uit te vallen op het voortgezet onderwijs) en een aantal autistische leerlingen.

Ervaringen
Op basis van de ervaringen opgedaan in de proef kunnen conclusies worden getrokken in hoeverre onderwijs op afstand ook geschikt is voor bepaalde groepen leerlingen uit het passend onderwijs. Pas dan kan ook een relatie worden gelegd met mogelijke financiële gevolgen voor het leerlingenvervoer. Het project kent twee evaluatiemomenten, na de eerste zes maanden en na afloop van de termijn.

Communicatie
Met een communicatieplan worden ouders, docenten en leerlingen geïnformeerd over Onderwijs op afstand.