Gemeente Zoetermeer

College wil ook in 2012 investeren in verkeersveiligheid en bereikbaarheid

Een verkeersveilige en goed bereikbare stad. Dat is het belangrijkste doel van het college van burgemeester en wethouders voor bewoners en bedrijven in Zoetermeer. Het college wil daarom in 2012 blijven investeren in de verkeersveiligheid, bereikbaarheid, wegen en fietspaden.
Samen met het stadsgewest Haaglanden zorgt de gemeente al vanaf 2005 voor belangrijke verbeteringen in de verkeersstructuur. Het stadsgewest Haaglanden draagt een belangrijk deel van de kosten hieraan bij. Elk jaar worden op basis van de Nota Mobiliteit dringende projecten voor het komende jaar vastgesteld, gebaseerd op actualiteit en noodzaak.

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om in 2012 onder meer de volgende projecten te laten uitvoeren:

Opstellen actieplannen verkeersveiligheid en fiets Verkeersveiligheid en bevordering fietsgebruik hebben voor het college de hoogste prioriteit. Om de verkeersveiligheid de komende jaren verder ter verbeteren en het fietsen te bevorderen worden actieplannen opgesteld met gericht beleid en mogelijke toekomstige verbetermaatregelen. De bereikbaarheid per fiets binnen Zoetermeer dient optimaal en veilig te zijn voor alle verplaatsingen.

Reconstructie rotondes en kruispunten
Om een verkeersveiligere situatie te creëren is een reconstructie nodig van de rotondes aan de Aïdaschouw-Zwaardslootseweg en aan de Oostweg-Stephensonstraat-Willem Dreeslaan. Ook de kruispunten Briljant-Sieraadlaan-Edelsteensingel en Toneellaan-Aziëweg kunnen verbeterd worden.

Schoolzones
Uit landelijk onderzoek blijkt dat de verkeersveiligheid in de directe omgeving van basisscholen nog veel te wensen overlaat, vooral bij scholen direct aan wijk- en gebiedsontsluitingwegen. De omgeving van een school moet logisch en verkeersveilig zijn. Er zijn al vier schoolzones uitgevoerd in de wijken Noordhove, Seghwaert en Oosterheem. Hier komen twee schoolzones bij: aan de Paltelaan en de Sieraadlaan/Juweellaan/Natuursteenlaan. Met borden, belijning, snelheidsremmers e.d. wordt de omgeving van de scholen aangepast.

Ook het komend jaar moeten kinderen uit groep 4 en 6 van de basisschool weer fietsles kunnen krijgen.

Parkeren auto's en stallen fietsen Stadscentrum en Dorpsstraat Op basis van de actuele ontwikkelingen rond de Visie Binnenstad begint een onderzoek naar een mogelijke kwaliteitsslag van het parkeren van auto's in het Stadshart. Het gebruik van de parkeerplaatsen rond de Dorpsstraat blijkt niet evenwichtig verdeeld. Sommige parkeerterreinen zijn erg vol terwijl andere beperkt worden gebruikt. Een dynamisch parkeerverwijssysteem in en rond de Dorpsstraat kan zorgen voor een evenwichtiger gebruik van alle parkeergelegenheid.

Het op een prettige en veilige manier stallen van fietsen in en rond de Dorpsstraat moet beter. Daarom wordt het komend jaar gekeken hoe dit beter kan.