Gemeente IJsselstein


Verscherpt toezicht op schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten

De leerplichtambtenaren houden in de gemeente toezicht op de schoolgang van kinderen en jongeren en kunnen ingrijpen als er sprake is van schoolverzuim. De leerplichtambtenaren hebben meer middelen om schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten aan te pakken.

Door wetswijzigingen en afspraken in de regio met andere gemeentes en scholen, zijn de bevoegdheden van de leerplichtambtenaren toegenomen en hebben zij meer mogelijkheden om het verzuim te stoppen. Vanaf oktober 2011 is er een nieuwe ambtsinstructie voor de leerplichtambtenaar van kracht waarin deze bevoegdheden staan beschreven. Er zal meer aandacht zijn voor luxeverzuim; verzuim waarbij een leerling op vakantie gaat buiten de vaste schoolvakanties. Al vanaf 1 dag luxeverzuim zal er onderzoek gedaan worden.

Door een wijziging in de Algemene Wet Kinderbijslag kan de leerplichtambtenaar bij schoolverzuim van een 16 en 17 jarige dit schoolverzuim melden bij de Sociale verzekeringsbank. De Sociale Verzekeringsbank kan besluiten de kinderbijslag te stoppen. Zodra een jongere weer volledig naar school gaat kan de melding weer ingetrokken worden en kan ook de Kinderbijslag weer op gang komen. Een meer hulpverlenende maatregel is dat jongeren door de leerplichtambtenaar gemeld kunnen worden in de verwijsindex Risicojongeren. Dit is een registratiesysteem waarbij verschillende hulpverleners die betrokken zijn bij een jongere elkaar kunnen vinden en de hulpverlening op elkaar kunnen afstemmen.

Jongeren die van het VMBO de overstap maken naar het MBO worden van april tot oktober op de voet gevolgd of ze ook daadwerkelijk ingeschreven worden op een ROC of andere MBO. Alle VMBO-scholen, en ROC's en de leerplichtambtenaren in de regio werken samen zodat er geen leerling tussen wal en schip valt. Ook is er meer aandacht voor jongeren die de school voortijdig verlaten zonder diploma. Dit zijn de jongeren zonder startkwalificatie. De ervaring heeft geleerd dat deze jongeren vroeg of laat vast lopen op de arbeidsmarkt. Om dit te voorkomen worden deze jongeren gevolgd en gestimuleerd tot hun 23^e jaar om een opleiding te volgen en een diploma te halen. De gemeente werkt hierin samen met trajectbegeleiders uit Nieuwegein.