UMC St Radboud


Verklaring Raad van Bestuur wetenschappelijke onregelmatigheden 09-11-2011

Een onderzoeker heeft zijn ontslag ingediend bij het UMC St Radboud, nadat duidelijk was geworden dat hij bij het verzamelen van onderzoeksgegevens oncontroleerbaar en mogelijk onjuist had gehandeld. Het gaat om een onderzoek naar pijnbeleving, waarvoor bij meerdere zorginstellingen gegevens worden verzameld. Op de formulieren die deze arts voor het onderzoek aanleverde, ontbrak de handtekening van een tweede, onafhankelijke arts. Het onderzoeksprotocol schrijft dit voor.

Decaan

Een promovendus die bij het onderzoek betrokken is, lichtte eind september decaan, tevens vice-voorzitter van de Raad van Bestuur, prof.dr. Frans Corstens in over de mogelijke onregelmatigheden. Na een gesprek tussen de decaan en de betreffende onderzoeker heeft de laatste zijn ontslag ingediend. Ook heeft de onderzoeker, die bij het UMC St Radboud een deeltijdaanstelling had, zich teruggetrokken uit landelijke commissies.

Geen schade

Omdat de kwestie tijdig aan het licht is gebracht, is er geen schade toegebracht aan het onderzoek. Het is voortgezet nadat de verdachte data verwijderd waren. Op de behandeling van patiënten heeft de gang van zaken geen enkele invloed gehad.

Commissie

Het UMC St Radboud heeft een commissie ingesteld, die de andere wetenschappelijke publicaties waarbij de onderzoeker betrokken is geweest, controleert. Ook stelt de commissie aanbevelingen op om onregelmatigheden bij het verzamelen en verwerken van onderzoeksgegevens in de toekomst te voorkomen. Tot nu toe is er geen enkele aanwijzing, dat de onderzoeker eerder onjuist heeft gehandeld.