Politiebond ACP

Utrecht start met uitvoering doorstroombeleid

Na het behaalde succes van de Regionale Raad van de ACP in Amsterdam, hebben ook de Regionale Raad en de Ondernemingsraad in Utrecht onlangs de korpsleiding met succes ertoe bewogen om uitvoering te geven aan het doorstroombeleid, op basis van de landelijk gemaakte afspraken in HAP II. De collega's uit de regio Utrecht die in aanmerking komen voor een bevordering dienen op 1 januari 2012 in de juiste salarisschaal te zijn geplaatst. Althans, dat is het streven van het korps. De ACP houdt dit uiteraard scherp in de gaten.

De afspraken rondom de tweede fase van de Harmonisatie Arbeidsvoorwaarden Politie (HAP II) zijn in november 2010 gepubliceerd in de Staatscourant en dus officieel van kracht. In de HAP II is onder andere geregeld hoe en onder welke voorwaarden politiemensen in de schalen 4 tot en met 8 kunnen doorstromen. De ACP ontving de afgelopen maanden echter signalen van leden over korpsen die zich niet aan de afspraken houden. De betreffende leden zouden voldoen aan de voorwaarden voor bevordering naar een hogere schaal, maar zouden geen gehoor vinden bij hun korps. Naar aanleiding van de signalen van haar achterban heeft de ACP gepleit voor een correctie uitvoering van de gemaakte afspraken.

Landelijk versus regionaal

De ACP heeft het probleem onder meer op de landelijke politieke agenda geplaatst (zie het gerelateerde nieuws onderaan dit artikel). Daarnaast hebben verschillende Regionale Raden van de ACP in samenwerking met de Ondernemingsraden in de eigen regio gepleit voor een correcte uitvoering van de HAP II. Zo heeft de Regionale Raad van de ACP in Amsterdam, één van de regio's waar de korpsleiding geen gevolg gaf aan de regeling, in oktober een actietraject ingezet. Dit actietraject heeft er in geresulteerd dat de korpsleiding in Amsterdam inmiddels tot uitvoering is overgegaan voor de schalen 6 naar 7, niveau 3.

Positief resultaat

Behalve Amsterdam hebben ook de Regionale Raden van de ACP en de Ondernemingsraden in Midden- en West-Brabant en Utrecht de eigen korpsleiding opgeroepen om uitvoering te geven aan het landelijk loopbaanbeleid. Dit heeft ook in Utrecht tot een positief resultaat geleid. Alle collega's in Utrecht zijn inmiddels op de hoogte gebracht door de korpsleiding. Download het pdf-bestand onderaan dit artikel voor meer informatie over de uitvoering van de afspraken in HAP II, specifiek voor de regio Utrecht.

---