Politie Hollands Midden

Nieuwerkerk a/d IJssel - Twee aanhoudingen bij mobiel banditisme controle

Nieuwerkerk a/d IJssel, 09-11-2011 o In het kader van het Donkeredagenoffensief heeft politieteam Zuidplas samen met het Korps Landelijke Politie Diensten en de Vreemdelingenpolitie dinsdagavond 8 november een verkeerscontrole uitgevoerd gericht op het zogenoemde mobiel banditisme.

Van de 34 gecontroleerde voertuigen zijn er bij 19 voertuigen bijzonderheden geconstateerd. De politie heeft bij de controle twee verdachten aangehouden omdat zij inbrekerswerktuigen bij zich hadden.

Inbrekerswerktuig Van 20.00 uur tot 02.25 uur scande de politie op de toegangswegen van en naar Nieuwerkerk aan den IJssel het kenteken van ieder voorbijrijdend voertuig. De voertuigen welke een hit gaven, werden door motorrijders naar de controleplaats aan de Hoogeveenenweg gebracht. Daar werden de voertuigen en de automobilisten verder gecontroleerd. Tijdens de controle werden o.a. kleine hoeveelheden softdrugs aangetroffen. Ook bleek dat sommige bestuurders nog openstaande boetes hadden. In één voertuig werd inbrekerswerktuig aangetroffen, wat verboden is om op de openbare weg bij zich te hebben, en hadden de inzittenden grote hoeveelheden geld op zak. De bestuurder en zijn passagier zijn aangehouden.

Mobiel banditisme Mobiel banditisme is het fenomeen waarbij criminelen via de snelweg een gemeente binnenrijden, snel hun slag slaan en vervolgens met de buit weer wegrijden. De ligging tussen snelwegen en provinciale wegen maakt dat de gemeente Zuidplas veel last heeft van dit soort criminaliteit. Nu de dagen korter worden, neemt het aantal woninginbraken toe. Daarom is de politie gestart met het Donkeredagenoffensief. De controle van dinsdag 9 november maakte deel uit van dit offensief.

Stop woninginbraken, meld verdachte situaties! U kunt de politie helpen om de stijging van het aantal woninginbraken te stoppen: 1. sluit ramen en deuren, ook al gaat u maar even van huis. 2. plaats inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het SKG-sterkeurmerk 3. zorg voor zicht en licht bij uw woning, inbrekers houden er niet van gezien te worden 4. zorg dat u woning een bewoonbare indruk maakt door tijdschakelaars op uw verlichting te gebruiken als u van huis bent.

Ten slotte vraagt de politie om altijd 1-1-2 te bellen bij verdachte situaties, noteer zoveel mogelijk gegevens: signalement, kleding, kenteken en andere gegevens van het voertuig.