MKB-Nederland

`Verlofwetgeving is symboolwetgeving'

09 november 2011
`Verlofwetgeving is symboolwetgeving'

Werknemers maken niet of nauwelijks gebruik van zorgverlof en ouderschapsverlof. Dat blijkt uit het rapport 'Verlof vragen' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Een werknemer die meer `tijd' nodig heeft, maakt meestal de best passende afspraken gewoon op de werkvloer, samen met de werkgever, stelt MKB-Nederland. Volgens de werkgeversorganisatie is het wettelijk vastleggen van allerlei verlofregelingen, zoals de initiatiefwet Flexibel Werken, symboolpolitiek.

Verlof
Voor kortdurende zorg nam in 2009 slechts 2% van de werknemers verlof op om voor een plotseling ziek gezinslid of ouder te zorgen. In die gevallen nam bijna een derde gewoon een vrije dag op. Een kwart (van die 2%) nam kortdurend verlof op en nog geen een op de tien van die gevallen maakte gebruik van het zogenaamde 'calamiteitenverlof'. Slechts 1 procent van alle werknemers nam in 2009 verlof op voor de zorg van een langdurig zieke of hulpbehoevende. Ruim een derde van hen nam kortdurend verlof op, een vijfde een vrije dag en meer dan een op de acht maakte gebruik van langdurend zorgverlof. Eenzelfde deel maakte gebruik van een voorziening voor bijzonder verlof.

Initiatiefwet Flexibel Werken
In de praktijk blijkt geen behoefte te zijn aan wettelijke verlofregelingen, concludeert MKB-Nederland uit het SCP-rapport. De werkgeversorganisatie pleit al jaren voor minder en eenvoudiger verlofregelingen. De initiatiefwet Flexibel Werken van Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks) is volgens MKB-Nederland eveneens ingegeven door het beeld dat werkgever en werknemer het zonder sturing van de overheid niet eens worden. In de praktijk blijkt dat het zich op de werkvloer wel oplost.

Werkgevers moeten faciliteren dat het opnemen van verlof bespreekbaar is, aldusMKB-Nederland. Werknemers hebben daarentegen zelf de taak om dit aan de orde te stellen. Ook als de functie of werkdruk dat in eerste instantie misschien niet zou toelaten.

*