Gemeente Veenendaal


Feestelijke oplevering toren gemeentehuis

Op donderdagavond 3 november is de 28 meter hoge toren naast de nieuwe hoofdentree van het gemeentehuis feestelijk opgeleverd. Op deze toren staat nu het carillon en de toren heeft een uurwerk. Dit is echter meer dan een klok alleen. Het is een kunstwerk genaamd TijdRuimte, ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar Michiel Kluiters.

Speciaal voor deze gelegenheid speelde het carillon donderdagavond haar eerste deuntje. In zijn toespraak gaf wethouder Verloop aan blij te zijn met het kunstwerk. âHet zet je stil bij de rijke historie van Veenendaal en brengt in beeld welke ontwikkelingen onze woonplaats heeft doorgemaakt. En de tijd heeft niet bepaald stil gestaan!â Na een toelichting op het kunstwerk door Veronique Hoedemakers (kunstcommissie) maakte Marco Verloop de winnaar van de fotowedstrijd bekend. Deze wint een gloednieuwe digitale camera.

Meer over het kunstwerk
Het uurwerk op de toren telt twee cameraâs. De ene camera volgt de beweging van de grote wijzer en maakt opnamen van de directe omgeving van het gebouw. De andere camera staat bovenop de toren en registreert het uitzicht over de stad. Deze volgt de beweging van de kleine wijzer.

In de loungeruimte in de centrale hal van het gemeentehuis hangen vier beeldschermen. De opgenomen beelden van het uurwerk worden live op twee van deze schermen getoond. Het derde scherm geeft een diavoorstelling met fotoâs van huizen, straten en gebouwen van Veenendaal, van vroeger én van nu. De diavoorstelling is gekoppeld aan de stand van kleine wijzer. Is het bijvoorbeeld 12:00 uur dan zie je fotoâs ten noorden van het gemeentehuis. En om 15:00 uur ten oosten. Het vierde beeldscherm toont de beelden van alle drie de schermen met daarbij een kaart van Veenendaal.

Naast de vier beeldschermen vind je op de koffietafel in de loungeruimte ook een draaiknop. Door daaraan te draaien, krijg je beelden te zien die eerder op de dag zijn gemaakt. Zo kun je tot 24 uur âterug in de tijdâ. Leuk detail is dat je het laatstgenoemde scherm ook via internet kunt zien en bedienen.

Kom ook een kijkje nemen in het gemeentehuis of ga naar www.tijdruimte.veenendaal.nl.

Â