Provincie Noord-Holland

Samen werken aan kansrijke bedrijfsclusters

09 november 2011 -

Ondernemers, overheden en onderwijs- en onderzoeksinstellingen moeten beter samenwerken rond kansrijke regionale bedrijfsclusters. Dat is een van de ambities van de provincie Noord-Holland in de nieuwe Economische Agenda 2012-2015 die op dinsdag 8 november door GS werd vastgesteld.

Volgens de provincie stimuleert clustervorming bij bedrijven de onderlinge concurrentie en innovatie. Ook kunnen bedrijven daardoor makkelijker een gemeenschappelijke behoefte ontwikkelen voor toegespitste opleidingseisen in de regio, infrastructuur en andere gedeelde voorzieningen. Die gemeenschappelijke behoefte biedt overheden en onderwijs- en onderzoeksinstellingen volgens de provincie betere mogelijkheden om gerichte ondersteuning te bieden. Als voorbeeld noemt de Agenda de bedrijfsclusters van de Greenport Aalsmeer en de offshore industrie in de Kop van Noord-Holland.

De Economische Agenda bevat het economische beleid van de provincie voor de komende vier jaar. Gedeputeerde Economische Zaken Jan van Run: `We kiezen in Noord-Holland bij het verbeteren van onze internationale concurrentiepositie voor het versterken van de sterke en kansrijke sectoren in de Noord-Hollandse economie. Voorbeelden daarvan zijn de agribusiness in het noorden en de financiële en zakelijke dienstverlening en logistiek in het zuiden. Daarbij leggen we de nadruk op kenniseconomie en innovatie, de inrichting van werklocaties, de verbinding tussen arbeidsmarkt en onderwijs, en toerisme'.

Voor het thema werklocaties richt de provincie zich de komende jaren op een zorgvuldige planning van nieuwe bedrijventerreinen en het efficiënt benutten van de bestaande terreinen. De provincie wil dat er ruimte wordt gemaakt voor nieuwe ontwikkelingen door eerst de mogelijkheden van bestaande bedrijventerreinen te benutten door te intensiveren en te herstructureren. Voor de versterking van de samenwerking tussen arbeidsmarkt en onderwijs moeten onderwijsinstellingen volgens de provincie meer tijd te investeren in relaties met de praktijk. Van Run: `De leer- en kennisarrangementen zijn succesvolle manieren om onderwijs en bedrijfsleven samen te brengen, het onderwijs positief te beïnvloeden, innovatieve vraagstukken op te lossen en studenten uit het hele land bekendmaken met de mogelijkheden en de bedrijven in Noord-Holland'.

De provincie trekt voor de Economische Agenda tot 2015 een bedrag uit van EUR 40 miljoen. Dit bedrag wordt onder meer gebruikt voor clustervorming en innovatie in het MKB (EUR 7,6 miljoen)de herstructurering bedrijventerreinen (EUR 14 miljoen) en het bevorderen van de provincie Noord-Holland als belangrijke watersportprovincie (EUR 3,5 miljoen). De Agenda is tot stand gekomen in samenwerking met het Noord-Hollandse bedrijfsleven. De Agenda wordt voor vaststelling aan Provinciale Staten voorgelegd.

---