Gemeente Rotterdam

15 jaar buurtbemiddeling rotterdam, voor en door bewoners

09 november 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Honderden buurtbemiddelaars en oud-buurtbemiddelaars vieren 16 november 2011 het 15-jarig jubileum van Buurtbemiddeling.

Met een feestelijke bijeenkomst op het SS Rotterdam willen de deelgemeenten en woningcorporaties, die door de jaren heen Buurtbemiddeling mogelijk hebben gemaakt, deze Buurtbemiddelaars bedanken voor hun inzet en het waardevolle vrijwilligerswerk. Zij hebben de afgelopen 15 jaar zichtbaar bijgedragen aan de verbeteringen in de stad.

Marja de Bruyn, bestuurder van woonstad Rotterdam, en Jean Paul Andela van de gemeente Rotterdam gaan tijdens deze feestelijke bijeenkomst in op het thema: "Buurtbemiddeling Rotterdam: Toen, Nu en de Toekomst".

In 2010 zijn er in Rotterdam ruim 1.500 zaken aangemeld bij Buurtbemiddeling en waren circa 300 bemiddelaars actief, die in tweetallen de bemiddelingen hebben uitgevoerd. Gemiddeld zijn er drie bewoners betrokken bij een zaak. Voor 2010 betekent dit dat er ongeveer 4.500 Rotterdammers via Buurtbemiddeling geholpen zijn. "Rond 75% van die zaken hebben tot een goede oplossing geleid", zegt wethouder Hamit Karakus (o.a. wonen). Karakus: "Rotterdam is trots op zoveel positief ingestelde burgers, die hun beste beentje voorzetten, met als gevolg deze mooie resultaten. Het levert een belangrijke bijdrage aan de woontevredenheid, wat essentieel is om Rotterdammers blijvend aan de stad te binden."

Bijdrage van honderden Rotterdammers
Op 16 november 1996 begon de eerste training Buurtbemiddeling in Lombardijen (IJsselmonde). Sinds die dag hebben honderden Rotterdammers bijgedragen aan een betere verstandhouding en meer onderling begrip tussen buren. Marja de Bruyn: "Burgers kunnen veel op eigen kracht. Getrainde vrijwilligers helpen buren die overlast van elkaar ervaren, om samen tot oplossingen en afspraken te komen. Deze zijn gericht op betere onderlinge communicatie en wederzijds begrip. De ervaring leert dat de overlast niet alleen wordt opgelost, maar het ook overlast voorkomt in de toekomst."