Rijksoverheid

Nieuw belastingverdrag met Zwitserland

Nieuwsbericht | 09-11-2011

Vandaag is het nieuwe belastingverdrag met Zwitserland, dat op 26 februari 2010 in Den Haag werd ondertekend, in werking getreden.

Dit betekent concreet dat het vanaf 9 november 2011 mogelijk is informatieverzoeken (met terugwerkende kracht tot 1 maart 2010) te doen, als er bijvoorbeeld vermoedens zijn van Nederlandse zwartspaarders in Zwitserland. Dit verdrag vervangt het oude verdrag met Zwitserland uit 1951. Het oude verdrag bood geen enkele mogelijkheid tot informatie-uitwisseling, het nieuwe verdrag wel.

Het verdrag voorkomt dubbele belasting en geeft zekerheid over de fiscale behandeling van inkomsten zoals ondernemingswinsten, dividenden, interest, royalty´s, arbeidsinkomen en pensioenen. Deze bepalingen worden van toepassing met ingang van 1 januari 2012. Daarnaast voorziet het verdrag in de uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied conform de internationale OESO-standaarden. Het gaat daarbij om inlichtingen over alle mogelijke belastingsoorten die voor de nationale heffing en inning van belang kunnen zijn.

Tijdens de vierde bijeenkomst van het Global Forum on Transparency and Exchange of Information in Parijs op 25 en 26 oktober jl. is aanvullend een overeenkomst getekend tussen de Nederlandse en Zwitserse autoriteiten. Om (bank)informatie te krijgen hoeft de fiscus niet per se de naam van betrokkene en de naam van de bank te kennen. Ook andere gegevens, bijvoorbeeld een rekeningnummer, kunnen voldoende basis zijn voor het doen van een informatieverzoek. De overeenkomst wordt in de Staatscourant gepubliceerd.

De integrale Nederlandse, Franse en Engelse verdragstekst is gepubliceerd in Trb. 2010, 98 (www.overheid.nl/Staatscourant, Staatsblad, Tractatenblad en parlementaire documenten: archief/Tractatenblad).

Overzicht belastingverdragen

Het ministerie van Financiën publiceert elk kwartaal een geactualiseerd overzicht van de belastingverdragen die Nederland heeft afgesloten. Het meest recente overzicht dateert van oktober 2011. Het is te vinden op de website van de Rijksoverheid/Ministerie van Financiën onder het onderwerp Belastingen internationaal/belastingverdragen (http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingen-internationaal/bel astingverdragen)