Gemeente Edam-Volendam

Nieuws

Statement college van B&W n.a.v. uitkomst onderzoek Ombudsman

Het college van B&W heeft kennis genomen van de uitkomst van het onderzoek dat de Nationale Ombudsman heeft ingesteld n.a.v. klachten van de heer Bont en de Stichting RCB m.b.t. zijn rehabilitatie door het toenmalig gemeentebestuur en de beëindiging van zijn dienstverband in 2009.
Het college kan zich vinden in deze uitkomst.

De rehabilitatie
De Ombudsman concludeert dat aan dhr. Bont in zijn rol van brandpreventiemedewerker op geen enkele wijze een verwijt gemaakt is of kan worden. Ook de constatering van de Ombudsman dat het te ver voert om van het huidige college - nog ruim tien jaar na dato - een nadere invulling of uitwerking te verlangen van de rehabilitatie, is voor het college van B&W een bevestiging dat haar op dit punt geen verwijt te maken is.
Dat de heer Bont de publicatie in de Nivo van 10 januari 2001 niet als volwaardige rehabilitatie voor zichzelf heeft ervaren, betreurt het college. Temeer omdat het toenmalig college daarin zelf alle verantwoordelijkheid op zich genomen heeft en het onvoorwaardelijk vertrouwen in alle medewerkers, zowel individueel als collectief, heeft uitgesproken.
De Nationale Ombudsman tekent hierbij aan dat de gekozen vorm van rehabilitatie mede moet worden gewaardeerd in het licht van de voor alle betrokkenen traumatische ervaring van dat moment.

Beëindiging dienstverband
De Ombudsman heeft vastgesteld dat de beëindiging van het dienstverband in een door dhr. Bont ondertekende vaststellingsovereenkomst tegen redelijke voorwaarden en op een behoorlijke wijze tot stand gekomen is. De Ombudsman concludeert voorts dat in die zin de beëindiging van het dienstverband van dhr. Bont in geen enkel opzicht afwijkt van wat normaal gebruikelijk is. Voor het college van B&W heeft het handelen van de heer Bont tijdens de cafébrand geen rol gespeeld om te komen tot een beëindiging van zijn dienstverband.