Politie Brabant-Noord

Politie en inspectiediensten controleren vrachtverkeer

's-Hertogenbosch, 09-11-2011

Dinsdag hielden de teams verkeershandhaving van de politie Brabant Noord en Brabant Zuid Oost op het terrein van Rijkswaterstaat aan de Hoge Poeldonk, samen met verschillende inspectiediensten een grote controle die gericht was op het beroepsgoederenvervoer. Behalve politiediensten zoals de vreemdelingen- en milieupolitie, waren controleurs van de Douane, Belastingdienst, Algemene inspectiedienst, nieuwe Voedsel- en warenautoriteit en de Rijksdienst voor het wegverkeer aanwezig. In totaal deden ongeveer 60 medewerkers van de diverse diensten mee aan de controle. Het doel van de controle was om door samenwerking te komen tot een snelle en grondige controle van beroepsgoederenvervoer en daarmee eventuele excessen op te kunnen sporen.

Vrachtwagens werden door motorrijders van de politie begeleid naar de controleplaats. Van elke chauffeur en elk vrachtwagen werden vervolgens alle papieren gecontroleerd. Elk voertuig onderging een technische controle. Gesloten wagen en containers werden gecontroleerd met behulp van een mobiel röntgenapparaat van de Douane. Alle controleresultaten worden verwerkt in een landelijke database, waarvan de inhoud later weer door inspectiediensten en politie opvraagbaar is.

Resultaten

Totaal werden 44 vrachtwagens gecontroleerd. Drie chauffeurs werden bekeurd omdat de registratie op de tachograafschijf niet in orde was. Meerdere vrachtwagens kregen ter plaatse één of meerdere nieuwe banden omdat ze glad waren. Van een vrachtwagen moest een remschijf direct vervangen worden omdat deze gescheurd was. Twee chauffeurs kregen een boete in verband met overbelading, waarvan één met maar liefst 77 %.

Chauffeurs van enkele andere voertuigen dan vrachtwagens, kregen boetes opgelegd omdat ze bv. reden met een verlopen rijbewijs, hun voertuig gladde banden had, niet APK gekeurd was of ze te weinig zicht hadden door de manier van beladen. Drie bestuurders konden geen verzekeringsbewijs overleggen en kregen de vordering op korte termijn aan te tonen dat hun voertuig wel de verplichte verzekering heeft.

Een 45-jarige man zonder bekende woonplaats, liep tijdens de controle tegen de lamp omdat hij nog door verschillende politieregio's werd gezocht in verband met oplichting en flessentrekkerij. Daarbij werd zijn verblijfplaats gezocht in verband met het niet voldoen van zijn alimentatieplicht. Hij is ingesloten voor verder onderzoek. En passant nam de belastingdienst zijn auto in beslag. De Belastingdienst legde verder beslag op 36 voertuigen, waarvan er 9 daadwerkelijk werden afgevoerd. Ze inden ter plekke ruim 1150,- aan achterstallige belastingschuld.