Gemeente Alphen aan den Rijn


Wie is de Willie Wortel 2011-2012?

Jonge uitvinders aan de slag

Wethouder Michel du Chatinier gaf op woensdag 9 november het startsein voor de Willie Wortel Wedstrijd Alphen aan den Rijn. Deze wedstrijd daagt middelbare scholieren uit om een originele technische uitvinding te doen en biedt ze de kans om de uitvinding samen met een bedrijf daadwerkelijk te bouwen.

Willie Wortel Wedstrijd
De wedstrijd begint in de klas, tijdens het vak techniek of science. De leerlingen zetten hun ideeën op papier en kiezen met elkaar een aantal ideeën uit. Een jury kiest de dertig beste en origineelste inzendingen. Deze dertig ideeën gaan door naar de halve finale waar de uitvinders hun idee verder uitwerken in tekeningen, powerpoints en Youtube-filmpjes. Deze informatie gaat naar de bouwers: bedrijven, instellingen en kunstenaars die vrijwillig meewerken aan het project. Zij bekijken welke ideeën ze daadwerkelijk kunnen realiseren. De jury kiest daarna 15 uitvindingen uit die door mogen naar de finale. De bouwers maken samen met de uitvinders een 3D-ontwerp of prototype van het idee.
De finale vindt plaats op woensdag 4 april in Museum Boerhaave in Leiden. De uitvinders presenteren hier hun uitvinding aan een deskundige jury, de pers en een zaal vol publiek.

Prijzen
Er zijn vier prijzen te winnen: de WWW-kanjer, het Lampje, de Willie en de publieksprijs. De hoofdprijs is de WWW-kanjer, het Lampje is de prijs voor de beste technische uitvinding, de Willie is voor de beste uitvinding die toch net niet werkt. In aanloop naar de finale kunnen de finalisten flyers verspreiden om vrienden en familie op te roepen op hen te stemmen voor de publieksprijs.

Meedoen
Ook jongeren die geen techniek- of sciencelessen volgen, kunnen meedoen. Zij kunnen een team vormen met een paar vrienden en zich opgeven via website www.williewortelwedstrijd.nl. Inzendingen kunnen uiterlijk tot 2 december worden ingestuurd.

Willie Wortel Wedstrijd
Ruim 1000 leerlingen uit Leiden, Nieuwkoop, Rijnsburg en Alphen aan den Rijn doen mee aan de Willie Wortel Wedstrijd. Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn doorlopen het traject tot de finale samen; hetzelfde geldt voor Rijnsburg en Leiden. In de finale op 4 april 2012 komen de jonge uitvinders samen in Museum Boerhaave in Leiden om te bepalen wie de Willie Wortel Wedstrijd wint. Aansluitend worden de uitvindingen daar tentoongesteld tot en met 6 mei. De wedstrijd is een initiatief van de gemeente Leiden. Naast Leiden ondersteunt Alphen aan den Rijn het project om de verbinding tussen onderwijs en praktijk te stimuleren.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn