Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland


Te weinig animo voor doorstart EPD

Het nationaal ICT-instituut voor de zorg Nictiz ziet af van het operationeel houden van de infrastructuur voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Nictiz constateert "tot zijn spijt" dat er onvoldoende financiële garanties zijn voor een voortzetting van de infrastructuur voor het EPD. Daarmee is een doorstart het landelijke EPD van de baan. V&VN is hierover bijzonder teleurgesteld.

Nadat de Eerste Kamer in april het wetsvoorstel voor het EPD verworpen, kwamen de koepels voor apothekers, huisartsen en huisartsenposten (KNMP, LHV, NHG, VHN en de NVZA) in actie. Vanuit het oogpunt van patiëntveiligheid wilden zij zich samen met Nictiz sterk maken voor het behoud van de EPD-infrastructuur. Nu blijkt dat er onder zorgaanbieders onvoldoende animo is om deze infrastructuur overeind te houden.

10 jaar weggegooid
Ulco de Boer, voorzitter V&VN Verpleegkundige en Zorginformatica (VZI): "V&VN is bijzonder teleurgesteld dat 10 jaar investering lijkt te worden weggegooid. Bovendien staat het doel van een landelijk EPD voor onze beroepsvereniging nog steeds recht overeind: op een gestandaardiseerde manier uitwisselen van gegevens tussen zorgverleners, in het belang van de kwaliteit van zorg. Wij zijn bang dat het kind met het badwater wordt weggegooid."

V&VN gaat door
V&VN stopt overigens niet met de ontwikkeling van standaarden voor de kerngegevens. De beroepsvereniging ontwikkelde al samen met Nictiz de E-overdracht. Dit is de basis om binnen de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroep op dezelfde manier over de zorg te communiceren. Ulco de Boer: "Uiteindelijk gaat het allemaal om doelmatige en goede zorg voor patiënten. Zoals al afgesproken in de Richtlijn Verpleegkundige Verslaglegging zullen wij niets communiceren zonder toestemming van patiënten."


---