Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 09-11-2011 Inkomensgevolgen scheiden van wonen en zorg moeten zichtbaar

De Nederlandse Woonbond, LOC Zeggenschap in zorg en de koepel van ouderenorganisaties CSO willen dat staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VWS) de inkomensgevolgen van het scheiden van wonen en zorg in beeld brengt.

Dat hebben de organisaties laten weten in een gezamenlijke brief aan de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Deze week behandelt de Tweede Kamer de begroting 2012 van het ministerie voor VWS.

Afbeelding: wonen met zorg Eén van de maatregelen die het departement het komend jaar wil voorbereiden gaat over het scheiden van wonen en zorg. In de programmabrief langdurige zorg van juni heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner dit aangekondigd.

Al in 2012 zullen de eerste stappen worden gezet om tussen 2014 en 2018 het scheiden van wonen en zorg in de gehele langdurige zorg in te voeren.

Om het scheiden van wonen en zorg mogelijk te maken moeten - aldus de staatssecretaris - nog veel zaken worden uitgewerkt en uitgezocht. In de programmabrief wordt een serie vragen opgesomd die nog moeten worden beantwoord. In die opsomming ontbreken de inkomensgevolgen, vooral voor mensen met een laag inkomen. Uit onderzoek door RIGO in 2008 bleek al dat de financiële gevolgen voor deze groepen ingrijpend kunnen zijn.

Korting op huurtoeslag, stapeling eigen bijdragen

Daarnaast wil het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de komende jaren een fikse korting op de huurtoeslag doorvoeren. Door het scheiden van wonen en zorg zal een steeds grotere groep mensen beroep moeten doen op deze huurtoeslag. Hierdoor dreigen budgettaire problemen die niet op de schouders van huurtoeslagontvangers afgewenteld mogen worden. Ook moet ervoor gezorgd worden dat er geen stapeling optreedt van eigen bijdragen die mensen voor verschillende voorzieningen moeten betalen.

Zie ook:

* Gezamenlijke brief van de Woonbond, LOC Zeggenschap in Zorg en CSO (pdf)