Haagse Hogeschool


Weerloos en Verdwaald

Evidence based ziekenhuiszorg voor patiënten met dementie

Het onlangs uitgelekte rapport over psychiatrisch patiënt Raymond, die in 2009 onder erbarmelijke omstandigheden in het Deventer ziekenhuis overleed, doet momenteel veel stof opwaaien. Overheid en inspectie dringen aan op goede afspraken in de zorgketen, tussen ziekenhuizen, thuiszorg, ggz, verpleeg- & verzorgingshuizen en huisartsen. Dit om âniet doorsneeâ patiënten ook bij opname in het ziekenhuis goede en adequate zorg te bieden.

In de Haagse regio hebben de Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. en het lectoraat Psychogeriatrie van De Haagse Hogeschool, al vÏÏr het nieuws over Raymond naar buiten kwam, initiatief genomen om iets te doen met deze problematiek van de âniet doorsnee patiëntâ. In dit geval geen psychiatrische patiënten, maar patiënten met dementie en hun mantelzorgers.

Het is bekend dat ziekenhuisopnames voor deze kwetsbare groep tot grote zorg kan leiden. Daarom organiseren genoemde partijen, in samenwerking met de Haagse ziekenhuizen en hun âtoeleverende partijenâ, op maandag 13 februari 2012 een speciale aflevering van Cafe PG/Samenscholing; onder de titel: Weerloos en Verdwaald, evidence based ziekenhuiszorg voor patiënten met dementie.

De middag wordt geopend door dr. R.M.Y. Barge van de Raad van Bestuur van het Bronovo ziekenhuis. Als eindresultaat zal er een samenwerkingsproject worden gestart, om de zorg voor mensen met dementie, opgenomen in het ziekenhuis, te optimaliseren.

Over Café PG/Samenscholing

Met Café PG/Samenscholing (middagsymposium, 3 per (school)jaar), wil het lectoraat op de urgentie van de kwestie dementie wijzen en werken aan een positieve beeldvorming over werken met dementerende mensen. Het biedt een platform voor kennisuitwisseling en discussie, stimuleert kennisvermeerdering en deskundigheidsbevordering, en het geeft concrete handreikingen voor de praktijk.

Over het lectoraat Psychogeriatrie

Het Lectoraat Psychogeriatrie stelt zich te doel te bevorderen dat meer jonge mensen de psychogeriatrie tot hun vakgebied kiezen. Dat wil zij doen door goede voorlichting, het tot stand brengen van een gunstig en reëel beeld over het vakgebied en door deskundigheidsbevordering binnen het hoger (hbo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Het Lectoraat Psychogeriatrie is een gezamenlijk initiatief van De Haagse Hogeschool, zorgaanbieders Florence en WoonZorgcentra Haaglanden, ROC ASA en ROC Mondriaan.

Voor meer informatie over het lectoraat, zie
www.dehaagsehogeschool.nl/lectoraatPG. Hierop is vanaf 28 november a.s. ook meer informatie over de bijeenkomst van 13 februari 2012 te vinden.