Projectorganisatie Maasvlakte 2


Natte werk harde zeewering afgerond

09-11-2011 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

De aanleg van de harde zeewering voor Maasvlakte 2 schiet op. Het 'natte' werk werd 7 november afgerond met de laatste stort van de HAM 602. Zo'n 2.000 ton met steenklasse 150-800 kg voltooide het 'natte' deel van het werk.

In totaal heeft de HAM 602 ruim 2,3 miljoen ton steen gestort. Voordat de harde zeewering volkomen gereed is moeten de 'droge' werkzaamheden nog afgerond. Waaronder de aanleg van de tijdelijke (werk)dam, het 'stenig duin' en de plaatsing van de 40 ton wegende betonblokken in de blokkendam door de Blockbuster. Nog 600 meter dam is er te gaan totdat de aansluiting met de bestaande Maasvlakte wordt bereikt. Naar verwachting vindt dit medio december plaats.

Ook de aanvoer van betonblokken en zwaar waterbouwsteen is inmiddels gereed. Op 6 november verwijderde ponton Wodan het 19.597ste betonblok uit de oude blokkendam, die de bestaande Maasvlakte bescherming bood. Om de benodigde circa 20.000 blokken te verzamelen voor de aanleg van de nieuwe zeewering, wordt nog een aantal blokken droog opgepakt.

De Wodan en zusterponton Nordic Giant hebben hun titanenklus in iets meer dan een jaar tijd geklaard. Naast de betonblokken is ook nog eens 2,2 miljoen ton aan zwaar waterbouwsteen opgepakt. Ook dit materiaal krijgt na selectie een tweede leven in de harde zeewering.