Nieuw-Vlaamse Alliantie




Verwijdering illegalen wordt lakser

klok 09 november 2011

De partijen van de regering Di Rupo ijveren voor de omzetting van de Europese terugkeerrichtlijn. Zij laten daarbij uitschijnen dat zij meer dan 70 amendementen van N-VA zullen wegstemmen. Kamerleden Sarah Smeyers en Theo Francken van de N-VA: "Het resultaat is dat het verwijderingsbeleid zal worden versoepeld; de mogelijkheden die Europa biedt om het beleid te verstrengen, zullen niet worden benut en de vreemdelingenwet zal een nog grotere soep worden."

Wat is er aan de hand?

De Europese terugkeerrichtlijn dateert van 16 december 2008. Ze diende ten laatste op 24 december 2010 te zijn omgezet in een Belgische wet. Terugkeer is duidelijk geen prioriteit voor de partijen van de regering in lopende zaken (Open Vld, CD&V, PS, cdH, MR). Francken: "Staatssecretaris Wathelet verdedigt zich met de stelling dat een regering in lopende zaken zo'n wetswijziging niet kan doorvoeren. Waarom werd de verstrenging van de gezinshereniging dan wél gestemd in lopende zaken? En de verstrenging van de opvangwet? En de aanpassing van de medische regularisatieprocedure eind 2010?"

Pas toen de Europese Commissie met sancties dreigde, besloot de regering Leterme om de richtlijn toch nog om te zetten. Resultaat is een wetsontwerp dat bijna een jaar te laat wordt ingediend. De tekst zit bovendien vol juridische achterpoortjes. De migratie-industrie zal opnieuw overuren draaien.

N-VA eist een correct en kordaat verwijderingsbeleid

N-VA diende meer dan 70 amendementen in om de regeringstekst bij te sturen. Sarah Smeyers: "Maar nu, tijdens de commissie Binnenlandse zaken ziet het ernaar uit dat de partijen die deel zullen uitmaken van de nieuwe regering zowat alle N-VA-amendementen zullen wegstemmen. De eerste wet van de toekomstige regering Di Rupo zal daarmee een feit worden: het verwijderingsbeleid zal nog verder worden versoepeld."

Enkele voorbeelden


* Vandaag krijgt een illegale vreemdeling in vele gevallen een bevel om het grondgebied binnen 5 dagen te verlaten. De Europese richtlijn stelt dat deze termijn tussen 7 en 30 dagen moet liggen. De regering kiest voor de meest lakse invulling en geeft illegale vreemdelingen zo een de facto verblijfsrecht van 30 dagen. N-VA diende een amendement in om de mogelijkheden die de Europese richtlijn biedt maximaal te benutten en steeds een bevel van 7 dagen af te leveren. Het ziet ernaar uit dat de regeringspartijen dit gewoon zullen wegstemmen.


* De regering stelt voor om illegale vreemdelingen maximaal 5 (in bepaalde gevallen tot 8) maanden op te sluiten in een gesloten terugkeercentrum met oog op hun verwijdering. De Europese richtlijn maakt echter een maximumtermijn van 18 maanden mogelijk. N-VA wil deze maximale termijn volledig kunnen benutten. Niet om vreemdelingen zo lang op te sluiten, maar wél om deze vreemdelingen aan te moedigen mee te werken met hun terugkeer zodat deze zo snel mogelijk kan worden gerealiseerd.


* Volgens het regeringsvoorstel zullen ook inreisverboden worden afgeleverd aan bepaalde categorieën van vreemdelingen. Deze illegalen zullen dan gedurende 3 jaar niet naar België kunnen terugkeren. Maar wat blijkt: de regering kiest er niet voor om steeds in alle gevallen een inreisverbod op te leggen, bovendien zal in de meeste gevallen slechts een inreisverbod van 3 jaar worden opgelegd. Dit terwijl de Europese richtlijn het mogelijk maakt om zo'n inreisverbod op te leggen bij elk terugkeerbesluit. En dit verbod kan steeds in alle gevallen 5 jaar zijn. N-VA kiest voor een maximale invulling van de richtlijn.

Wat zal de toekomst brengen?

N-VA diende als eerste partij een wetsvoorstel in om de asielprocedure te hervormen. Daarin stelde N-VA de invoering van een lijst veilige landen voor (25 november 2010). Open Vld nam dit idee over (wetsvoorstel op 14 december 2010), gevolgd door MR (wetsvoorstel 1 februari 2011). Staatssecretaris Wathelet deed dit idee steeds af als onrealistisch om het nu, een jaar later, te kopiëren.

N-VA diende op 21 december 2010 verschillende amendementen in om de medische regularisatieprocedure te verstrengen en zo misbruiken uit te sluiten. Net als de 70 amendementen die vandaag hoogstwaarschijnlijk zullen worden weggestemd, werden ook deze N-VA-voorstellen weggelachen. Staatssecretaris Wathelet kopieerde ze, opnieuw een jaar later.

Smeyers en Francken: "We kennen Melchior de Magiër, die goochelt met statistieken over de verwijdering van vreemdelingen. Sinds kort kennen we nu dus ook de staatssecretaris die wetteksten uit zijn hoed tovert. Teksten die reeds een jaar geleden door N-VA werden ingediend. Dit bewijst dat de voorstellen van N-VA niet wereldvreemd zijn. Als de nood het hoogst is, primeert blijkbaar toch het gezond verstand. Laat ons hopen dat dit ook mag gelden voor onze voorstellen voor een correct en kordaat terugkeerbeleid." Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be