Gemeente Bergen op Zoom


Proef leidt tot betere inzameling oud papier

Meer oud papier ingezameld, een betere scheiding van papier en restafval en minder zwerfafval op straat. Dat zijn de resultaten van een proef om oud papier en karton gescheiden in te zamelen met minicontainers in de wijken Bergse Plaat en Rode Schouw en de Schans in Halsteren.

Bovendien beoordelen inwoners van deze wijken de nieuwe manier van inzamelen positief tot zeer positief: dit geldt voor zo'n 85 procent van de respondenten (de respons bedroeg 42 procent, oftewel 1780 huishoudens). Zij wijzen daarbij vooral op het gemak van de minicontainer. Maar ook geven zij aan meer oud papier gescheiden aan te bieden (48 procent op de Bergse Plaat, 41 procent in Rode Schouw/De Schans). 91 procent geeft aan na de proef de minicontainer te willen blijven gebruiken voor de inzameling van oud papier en karton.

Tijdens de proefperiode, die tot juli 2011 liep, is in de eerste helft van 2011 1587 ton oud papier ingezameld. Dat is 6 procent meer ten opzichte van dezelfde periode in 2010 (1495 ton). In dit jaar werd 2 procent minder oud papier ingezameld dan in 2009. Er is dus niet alleen meer oud papier ingezameld, ook lijkt de negatieve trend waarbij minder papier werd ingezameld, te zijn doorbroken.

De proef heeft ook tot gevolg dat er minder oud papier bij het restafval terecht komt. Het percentage oud papier in het restafval liep op de Bergse Plaat terug van ruim 27 procent in mei 2010 tot bijna 18 procent in april 2011. In Halsteren daalde dit percentage van ruim 27 naar iets meer dan 19 procent.

Naast het feit dat er meer papier is ingezameld en er sprake is van een betere afvalscheiding, geeft ruim de helft van de respondenten aan dat zij een afname van de hoeveelheid zwerfafval in de proefgebieden ervaren.

Voor de verenigingen en scholen die oud papier inzamelen worden de volgende resultaten duidelijk uit de proef: voor de verenigingen die oud papier ophalen, blijft de hoeveelheid ingezameld papier gelijk. Verenigingen en scholen die een brengvoorziening hebben, zien de hoeveelheid aangeboden papier teruglopen: zij zamelden in de eerste 4 maanden van 2011 ruim 7 procent minder in dan in diezelfde periode in 2010.

De resultaten van de proef zijn voor de gemeente aanleiding de proefperiode formeel te beëindigen, maar op de nieuwe manier te blijven inzamelen, vooruitlopend op het nieuwe beleid. Behalve milieurendement betekent dit immers ook een kostenbesparing. Bij het opstellen van dit nieuwe beleid wordt de nodige aandacht besteed aan de rol van verenigingen en scholen en aan brengvoorzieningen voor die locaties waar men geen gebruik kan maken van een minicontainer voor de inzameling van oud papier.