Rijksvoorlichtingsdienst

Bleker: goede richtlijnen paardenwelzijn in Gids voor Goede Praktijken

"Welzijnsproblemen bij het houden van paarden hebben meestal meer te maken met onkunde dan met onwil. Daarom moeten houders geïnformeerd worden over paardenwelzijn en gestimuleerd worden de Gids voor Goede Praktijken ter harte te nemen," schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in zijn reactie op die gids aan de Tweede Kamer.

De Gids voor Goede Praktijken paardenwelzijn is een uitwerking van de twaalf richtlijnen voor paardenwelzijn die de Sectorraad Paarden in april aan Bleker aanbood. Het geeft paardenhouders richtlijnen op het gebied van voeding, huisvesting en beweging, gezondheid, gedrag en transport. Op verzoek van de staatssecretaris heeft de Wageningen Universiteit (WUR/LR) een reactie op de gids gegeven. Volgens deze universiteit biedt de gids paardenhouders voldoende mogelijkheden om een basisniveau van welzijn voor paarden te waarborgen.

Paardenhouders zijn zelf verantwoordelijk voor het welzijn van hun dieren. De staatssecretaris vindt dat zij met deze gids voor goede praktijken een goede handleiding hebben voor o.a. de verzorging en huisvesting van hun paard. Hij roept de sectorraad Paarden ook op veel werk te maken van communciatie, opdat zo veel mogelijk paardenhouders kennis kunnen nemen van de inhoud en aan de slag kunnen met de verbetering van het welzijn van hun paarden.

De sector neemt de richtlijnen in de Gids zoveel mogelijk op in eigen regels. In 2013 - als de Wet Dieren in werking is getreden - kan de gids door de staatssecretaris worden goedgekeurd. Dan zullen ook de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit en de Landelijke Inspectiedienst de gids gebruiken bij het toezicht op de naleving

Noot voor redacties (