Raad voor de Rechtspraak


"Moszkowicz niet beschuldigd van spionage"

Amsterdam , 9-11-2011

De Telegraaf opent vandaag met een bericht waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat de heer Moszkowicz door de rechtbank Amsterdam wordt beschuldigd van spionage in relatie tot de strafzaak tegen de heer Wilders. Van een dergelijke beschuldiging is geen sprake, zo laat de rechtbank Amsterdam in een reactie weten.

Tijdens een regulier overleg tussen de deken en de president van de rechtbank is de gang van zaken met betrekking tot het proces tegen de heer Wilders aan de orde gekomen. Daaruit bleken enkele onduidelijkheden. De deken heeft de heer Moszkowicz om nadere informatie gevraagd. Tot zover de officiële reactie van de rechtbank Amsterdam.

De Amsterdamse deken Kemper van de Orde van Advocaten zegt dat hij de kwestie nader gaat onderzoeken. Kemper is "erg verbaasd" over de berichtgeving in De Telegraaf. In de krant wordt gesteld dat rechtbankpresident Eradus advocaat Moszkowicz verwijt dat hij zich in het Wilderproces heeft laten vergezellen door een medewerkster die eerder bij de rechtbank als griffier heeft gewerkt.

Kemper zegt dat de rechtbankpresident in het overleg met hem geen klacht of beschuldigingen heeft geuit over de medewerkster van Moszkowicz. Het woord spionage is volgens Kemper in het geheel niet gevallen. "De rechtbankpresident heeft alleen gezegd dat ze graag wat meer wil weten over de rol van de griffier die bij Moszkowicz in dienst is getreden."