GroenLinks


GroenLinks kritisch over voortgangsrapportage Kunduz

Vandaag overlegde de Tweede Kamer met de verantwoordelijk bewindslieden over de politietrainingsmissie in Kunduz. Het kabinet heeft aangekondigd om te onderzoeken of een deel van de Nederlandse trainers de grenspolitie in Afghanistan kan gaan trainen. Tweede Kamerlid Mariko Peters heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat toekomstige besluiten van de regering om ook andere categorieën agenten te gaan trainen, aan de hand van de uitgangspunten van de missie worden beoordeeld. De uitgangspunten zijn het civiele en duurzame karakter van de missie. Nu de taken van de grenspolitie niet gescheiden zijn en ze ook offensieve militaire taken uitvoeren, is training van de grenspolitie voor GroenLinks niet aan de orde.

De regering schreef afgelopen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer welke opties onderzocht worden om de Nederlandse politietrainings-capaciteit te optimaliseren in het licht van recente ontwikkelingen binnen de samenstelling van de Afghaanse politie. Zo bleek hieruit dat er 10 trainers die waren ingeroosterd voor basistraining van de Afghan Uniformed Police beschikbaar zijn voor eventuele andere trainingstaken, omdat er minder aanwas van Kunduz-rekruten voor deze civiele politie is. De 80 andere trainers hebben meer dan voldoende werk.

De Afghanen blijken behoefte te hebben aan het opleiden van niet alleen het hogere en midden politiekader, maar ook het lagere civiele politiekader én Afghaanse politietrainers. Dit valt binnen de politieke opdracht en afspraken die met de Tweede Kamer zijn gemaakt en wordt daarom door GroenLinks gesteund.

Afghanistan en de NAVO hebben Nederland ook gevraagd de politiemensen op te leiden die buiten Kunduz aan de slag gaan. GroenLinks heeft daar veel vragen over. Probleem daarbij is vooral de vraag of het mogelijk is de agenten na afloop van de training te monitoren en te controleren of ze niet voor militaire gevechtstaken worden ingezet. Ook is niet duidelijk of alle agenten een vervolgopleiding kunnen krijgen.