Ingezonden persbericht



---



Persbericht

Lezing Ad van Liempt in het Bevrijdingsmuseum

Jodenjacht

De onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog

Op woensdag 9 november a.s. vindt in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 een lezing plaats in het kader van de Kristallnachtherdenking. De lezing wordt verzorgd door Ad van Liempt en draagt de titel: Jodenjacht, naar zijn recent gepubliceerde gelijknamige boek.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werd het dieptepunt bereikt van de vooroorlogse rassenhaat in Nazi-Duitsland. Wat volgde was de volkerenmoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de nazi's het behalve op Joden, ook gemunt hadden op o.a. homosexuelen, zigeuners, geestelijk gehandicapten en politieke tegenstanders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het opsporen en arresteren van ondergedoken Joden in Nederland voor een belangrijk deel het werk van de Nederlandse politie. Veel rechercheurs deden dit werk met grote overtuiging en volledige inzet, zo blijkt uit nieuw en baanbrekend historisch onderzoek.

Bestudering van de strafdossiers van meer dan 250 politieagenten die zich met het arresteren van Joden hebben beziggehouden, leidde tot uitgesproken schokkende resultaten. Binnen de Nederlandse politie bleken groepen actief die alle trekken hadden van een criminele organisatie. De betrokken agenten mishandelden, stalen, roofden, en verkrachtten. En bovenal: ze joegen vele duizenden Joden de kampen en de dood in. Sommigen bleken zulke fanatieke Jodenjagers dat het zelfs de Duitse bezetter te gortig werd. Van Liempt is niet bepaald genadig in zijn kwalificaties. Hij zal in zijn lezing ook ingaan op de specifieke situatie in Nijmegen. Deze stad telde in 1940 nog 544 Joden. Na de oorlog waren er nog 26 over. De meesten waren weggevoerd naar de vernietigingskampen.

Jodenjacht kwam tot stand in samenwerking met het Nationaal Archief, onder eindredactie van archivaris Jan Kompagnie en journalist en programmamamaker Ad van Liempt. Van Liempt is bekend van bestsellers als De oorlog (30.000 ex) en Kopgeld (20.000 ex). Kopgeld verscheen in vertaling in Engeland en Duitsland.

Lezing Ad van Liempt: Jodenjacht.
Datum: Woensdag 9 november 2011
Tijd: 19.30 uur. Zaal en museumcafé open vanaf 19.00 uur Entree: 4,50 euro p.p.; reserveren noodzakelijk
Adres: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groebeek; Tel: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl


---- --