Openbaar Ministerie

Tot 6 jaar cel geëist voor grote skimfraude

8 november 2011 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot 6 jaar geëist tegen zes verdachten in een omvangrijke skimzaak. De verdachten hebben op ingenieuze wijze honderden bankpassen vervalst. Met deze nagemaakte betaalpassen werd ruim 1,5 miljoen euro van bankrekeningen gehaald. Daarmee is het een van de grootste skimfraudes uit de afgelopen jaren.

Het vermoedelijke brein achter de fraude is een 33-jarige verdachte uit Groot-Brittannië. Hij ontwikkelde een methode om bankpassen te kopiëren via de kaartlezer die inlogcodes verstrekt voor internetbankieren. De Brit manipuleerde de zogenoemde e-dentifiers van ABN Amro, waarna zijn medeverdachten de kaartlezers plaatsten in bankkantoren. Dat gebeurde in onder andere Deventer, Den Helder en Alkmaar. Klanten die online bankierden in deze filialen, lieten ongemerkt hun rekeninggegevens en pincode achter.

Gestolen bankgegevens

Met een speciale `downloadpas' haalden de skimmers de gekopieerde gegevens weer uit de kaartlezers. De gestolen bankgegevens werden gebruikt in vervalste betaalpassen, waarmee in 2008 en 2009 in verschillende landen grote bedragen werden gepind. Het OM vindt dat de verdachten de schade moeten vergoeden aan ABN Amro.

De skimzaak kwam aan het licht nadat de Britse autoriteiten een gemanipuleerde e-dentifier van ABN Amro hadden gevonden in de woning van de 33-jarige verdachte. In zijn woning in Londen lagen ook kaartlezers van Fortis en Rabobank. Deze twee banken zijn niet gedupeerd.

Witwassen

Tegen de Brit eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket dinsdag een gevangenisstraf van 6 jaar. De technische kennis van de verdachte was volgens de officier essentieel voor het ontstaan van de fraude. Een verdachte uit Roemenië die de praktische uitvoering van de skimming in Nederland zou hebben georganiseerd, hoorde 3 jaar celstraf eisen. Tegen de overige vier verdachten, allen Roemenen, eiste de officier van justitie straffen van 18 maanden tot 3 jaar.

Alle zes worden ze ook verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Vijf van hen worden daarnaast verdacht van witwassen.

De officier van justitie benadrukte in de rechtszaal dat de verdachten het vertrouwen in het betalingsverkeer ernstig hebben geschaad. ,,Wanneer het vertrouwen van consumenten in de pinpas niet meer aanwezig is, bestaat het risico van ernstige ontwrichting van het economisch verkeer.''

Het strafproces gaat donderdag verder met de pleidooien van de advocaten van de verdachten. De rechtbank doet naar verwachting eind november uitspraak.