Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep 12 maanden cel voor dodelijk verkeersongeval

8 november 2011 - Ressortsparket Den Bosch

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 12 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tegen een inmiddels 21-jarige verdachte uit Veghel. De man wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. Daarnaast is ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 3 jaar gevorderd.

De verdachte reed op 12 februari 2009 met zeer hoge snelheid over een 50-kilometerweg in Veghel. Op de andere weghelft stond een linksaf voorgesorteerde bestelwagen waarvoor de verdachte moest uitwijken. In plaats van snelheid te minderen, gaf de verdachte extra gas. Hij verloor de controle over de auto en reed daarbij een vrouw aan die op het fietspad liep. Het slachtoffer raakte zwaargewond en overleed drie weken later in het ziekenhuis.

Het OM verwijt de verdachte dat hij zeer onvoorzichtig heeft gereden. De verdachte was een beginnend bestuurder. Hij had eind november 2008 zijn rijbewijs gehaald. In december 2008 -twee weken na het behalen van zijn rijbewijs en twee maanden voor het dodelijke verkeersongeval- veroorzaakte de verdachte al een ander verkeersongeluk. "Blijkbaar heeft verdachte van dit eerdere ongeluk niets geleerd. Hij heeft zich opnieuw schuldig gemaakt aan een verkeersmisdrijf met zeer ernstige gevolgen, met name door weer veel en veel te hard te rijden," aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

De Rechtbank Den Bosch veroordeelde de verdachte op 24 november 2009 tot 6 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk en ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Zowel het OM als de verdachte stelden hoger beroep in tegen het vonnis van de rechtbank. Het appèl van het OM richt zich tegen de hoogte van de opgelegde straf.

Uitspraak (naar verwachting) op 22 november 2011.