Openbaar Ministerie

Eis 10 jaar voor doodslag tijdens inbraak op vrouw in Duiven

8 november 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf geëist van 10 jaar tegen een 21-jarige man. De man wordt verdacht van gekwalificeerde doodslag op een 89-jarige vrouw uit Duiven.

De verdachte zou in de nacht van 18 op 19 september 2009 hebben ingebroken in de woning van het slachtoffer aan de Parallelweg in Duiven. Tijdens deze inbraak is verdachte naar de slaapkamer van het slachtoffer gegaan. Toen daar het licht aan ging heeft verdachte, volgens eigen verklaring in een schrikreactie, het slachtoffer geslagen. Vervolgens heeft verdachte sieraden van het lichaam van het slachtoffer gehaald en meegenomen. Het slachtoffer werd op 19 september 2009 zwaar gewond aangetroffen in haar woning. Ze is niet meer bij kennis geweest en op 1 maart 2010 overleden. Uit het onderzoek is gebleken dat er een direct verband is tussen het toegepaste geweld op 19 september 2009 en het overlijden van het slachtoffer.

`Verdachte heeft op grove wijze, enkel geleid door zijn behoefte aan geld, een einde gemaakt aan het leven van het slachtoffer. Daarbij past alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van lange duur', aldus de officier van justitie. Hij eiste daarom een gevangenisstraf van 10 jaar.

De rechtbank doet op 22 november 2011 uitspraak.

Gekwalificeerde doodslag

Onder gekwalificeerde doodslag wordt verstaan: doodslag die wordt gepleegd om een ander strafbaar feit voor te bereiden, makkelijker te maken of betrapping op heterdaad te voorkomen. In deze zaak was er sprake van een inbraak, waarbij verdachte op heterdaad werd betrapt door het slachtoffer. Vervolgens heeft hij haar geslagen, wat uiteindelijk tot haar dood geleid heeft