Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT


9 november 2011

Dick Velthuizen in de running voor titel 'Beste veldarcheoloog van Nederland'

De bekende archeologisch medewerker Dick Velthuizen, werkzaam bij het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten van Provincie Flevoland, heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de prestigieuze Grote Prijs der Nederlandse Veldarcheologie (GPNV) 2011. Deze belangrijke nationale Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een veldarcheoloog, amateurarcheoloog, grondwerker of kraanmachinist met een bijzondere verdienste voor de Nederlandse veldarcheologie. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Reuvensdagen, het jaarlijkse landelijke congres voor archeologie van Erfgoed Nederland.

Dick Velthuizen is al jarenlang werkzaam voor Nieuw Land in Lelystad, waar hij verantwoordelijk is voor het beheer van het depot voor archeologische vondsten van de provincie Flevoland. Daarnaast is hij zeer actief in de Flevolandse afdeling van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland. Hij was betrokken bij talloze archeologische opgravingen, waaronder die van de oudste akker van Nederland bij Swifterbant. Verder is hij bekend van allerlei activiteiten om de archeologie van Flevoland zoveel mogelijk voor het voetlicht te brengen, zoals zijn wekelijkse praatje op zaterdag bij Omroep Flevoland, zijn archeologisch spreekuur, diverse televisieoptredens en medewerking aan tentoonstellingen. Dick Velthuizen kent de Flevolandse bodem als geen ander. Hij wordt door velen gezien als het gezicht van de archeologie in Flevoland, waar hij zich al 25 jaar met hart en ziel voor inzet. Zijn nominatie voor de Grote Prijs der Nederlandse Veldarcheologie kwam dan ook niet echt als een verrassing.

De Grote Prijs der Nederlandse Veldarcheologie is een initiatief van adviesbureau Hazenberg Archeologie. De Prijs bestaat uit een wisselbeker, champagne, een oorkonde en een actiefoto van de winnaar. De Prijs wordt traditiegetrouw uitgereikt op de Reuvensdagen, die dit jaar plaatsvinden op 24 en 25 november in de Philharmonie in Haarlem. Wilt u mede bepalen wie dit jaar de winnaar wordt van de GPNV? Breng dan uw stem uit op www.gpnv.nl. Stemmen kan tot 21 november 9.00 uur.

Voor de redactie:
Voor nadere informatie over de GPNV kunt u contact opnemen met Hazenberg Archeologie, Lauren Bruning, tel. 06-53937432 of gpnv@hazenbergarcheologie.nl. Zie ook www.gpnv.nl

De genomineerden voor de GPNV 2011 zijn, in alfabetische volgorde: Jasper de Bruin, docent provinciaal-Romeinse archeologie Universiteit Leiden Henk Hiddink, senior archeoloog ACVU-HBS (Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit, Hendrik Brunsting Stichting) Dick Velthuizen, beheerder van het provinciaal depot voor bodemvondsten Nieuw Land Erfgoedcentrum van de provincie Flevoland Evert Ulrich, veldwerkcoördinator Archeologische Club Oldenzaal en de afdeling Twente van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland

Deze vier kandidaten zijn door de jury van de GPNV geselecteerd uit alle binnengekomen aanmeldingen.


---- --