Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Schriftelijke statenvragen PvdA Noord-Holland
PvdA stelt vragen over bodemverontreiniging

Noord-Holland telt 41 locaties waar de grond zo ernstig verontreinigd is dat het een bedreiging kan vormen voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit een lijst met zogenaamde 'humane spoedlocaties' van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. PvdA-statenlid Gohdar Massom heeft hier schriftelijke statenvragen over gesteld aan Gedeputeerde Staten. Hij wil weten hoe de provincie ervoor gaat zorgen dat deze locaties voor 2015 gesaneerd zijn.

Nederland telt 414 van deze humane spoedlocaties bodemverontreiniging. 41 van deze locaties bevinden zich in Noord-Holland. Dat blijkt uit een lijst die het ministerie van Infrastructuur en Milieu op verzoek van dagblad Trouw heeft vrijgegeven. De vervuilde terreinen moeten met voorrang worden aangepakt en vóór 2015 zijn gesaneerd. De provincies en de dertig grote gemeenten zijn volgens staatssecretaris Atsma zelf verantwoordelijk voor deze sanering.

PvdA-statenlid Gohdar Massom: "Het gaat om bedrijventerreinen, woonlocaties, waterbodems en braakliggende terreinen die vervuild zijn met onder meer bestrijdingsmiddelen, vluchtige stoffen en zware metalen. De vervuilde terreinen moeten met voorrang voor 2015 zijn gesaneerd, maar het is de vraag of dat lukt. Vaak zijn saneringen gekoppeld aan stadsontwikkeling, maar door de economische malaise zijn veel nieuwbouwplannen in de ijskast gezet."

De PvdA hecht grote waarde aan een leefbare en gezonde omgeving. Massom: "Ernstige bodemvervuiling moet daarom zo snel mogelijk worden aangepakt. Wij willen daarom van het College weten wat precies de problematiek is op deze 41 plekken en in hoeverre er gevaar bestaat voor de volksgezondheid. Ook willen wij weten op welke manier dit voor 2015 kan worden aangepakt."


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties



Provincie Noord-Holland