Provincie Friesland


---
PERSBERICHT

Nummer: 316 MG
Datum: 09-11-2011

REP geld aan het werk voor Fryslân

Hoe het Friese deel van het geld uit het zogenaamde Ruimtelijke Economisch Programma (REP) voor Fryslân kan gaan werken, is vandaag vastgelegd in criteria. Het REP geld kent zijn oorsprong in 2008, als onderdeel van de totale compensatie voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Het geld heeft tot doel om kansrijke sectoren en de ruimtelijke-economische structuur van Noord-Nederland te versterken.

Fryslan wil met het REP geld vooral projecten steunen die in Noord-Nederland eerder al als belangrijk zijn benoemd. Ook moet met het geld de economie worden gestimuleerd. Zoals innovaties bij bedrijven uitlokken en arbeidsplaatsen creëren. Fryslan wil met het geld (deels) de ambities uit het Uitvoeringsprogramma van CDA, PvdA en FNP verwezenlijken.

De belangrijkste criteria die gebruikt zullen worden zijn vandaag vastgesteld. Criteria als, past het project binnen één van de 12 programmalijnen van het REP. En ligt overheidsoptreden in de rede, worden er arbeidsplaatsen gecrëerd en/of innovaties uitgelokt. Maar ook draagt de marktsector voldoende bij? Tot slot is ook het risico van een project nog een punt van aandacht. Het gaat daarbij vooral over de bijdragen van anderen en in hoeverre die zeker zijn.

Als de Provinciale Staten instemmen met de notitie van Gedeputeerde Staten worden de criteria verder verwerkt. Op grond daarvan krijgen projecten geld uit het REP. In gevallen waarbij een project aanspraak maakt op meer dan 5 miljoen kunnen PS zich uitspreken.


---- --