Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Inbreng PvdA Noord-Holland bij begroting 2012
Moties PvdA over jeugdzorg en wonen aangenomen

Ook tijdens de overgang van de jeugdzorg van de provincie naar de gemeenten moet de innovatie in de jeugdzorg doorgaan, zodat cliënten sneller, effectiever en dichter bij huis geholpen kunnen worden. Een motie daarover van de PvdA werd maandag 7 november unaniem aangenomen door Provinciale Staten van Noord-Holland tijdens de behandeling van de begroting 2012. Behalve voor de jeugdzorg vroeg de PvdA onder andere ook aandacht voor de stagnerende woningbouw en de huisvesting van arbeidsmigranten.

PvdA-fractievoorzitter Xander den Uyl: "De lasten van de bezuinigingen van het kabinet komen vooral terecht bij de zwakkeren, ook in Noord-Holland. De PvdA vindt dat de provincie waar mogelijk de pijn moet proberen te verzachten. Door de vastgelopen woningmarkt weer vlot te trekken. Door te blijven investeren in een goede aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt en innovatie in het bedrijfsleven. En door de jeugdzorg te blijven verbeteren, ook in de overgangsperiode waarin de verantwoordelijkheid wordt overgedragen van de provincie naar de gemeenten."

De PvdA is bezorgd over de stagnerende woningbouw in Noord-Holland. Daarom diende de PvdA samen met de VVD een motie in die vraagt om met alle betrokkenen in gesprek te gaan en met plannen te komen om de woningmarkt weer vlot te trekken. De PvdA herinnerde Gedeputeerde Staten daarbij ook aan eerder aangenomen moties van de PvdA over invoering van startersleningen, om starters op de woningmarkt te ondersteunen. Den Uyl: "Ook die kunnen een bijdrage leveren bij het stimuleren van de vraag naar woningen. Wij vinden dat dit echt terug op de agenda moet."

Ook heeft de PvdA aandacht gevraagd voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Den Uyl: "In steeds meer gemeenten in onze provincie ontstaan problemen met de huisvesting van werknemers uit met name Midden- en Oost-Europa. Natuurlijk hebben gemeenten daarbij een belangrijke rol, maar de provincie kan ondersteunen bij het uitwisselen van kennis en het stimuleren van goede lokale initiatieven. Wij hebben dit daarom op de agenda van de provincie willen plaatsen."

Tenslotte sprak de PvdA haar bezorgdheid uit over het bestuursakkoord tussen Rijk en provincies over natuur en landschap. Den Uyl: "Er is daarin nog onvoldoende geld beschikbaar om de kwetsbare natuur en het bijzondere landschap in onze provincie te beschermen en versterken. Wij zijn er dan ook nog niet van overtuigd dat dit een goede deal is voor Noord-Holland."


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties