Nederlandse Vereniging van Journalisten

Hella Liefting kandidaat voorzitter NVJ

donderdag 15 september 2011 | Het NVJ-bestuur heeft Hella Liefting voorgedragen als nieuwe voorzitter van de NVJ. Huidig voorzitter Huub Elzerman treedt 9 november af tijdens de najaarsvergadering van de Verenigingsraad. Hella Liefting is nu nog tweede vice-voorzitter van de vereniging.

De NVJ is zeer verheugd dat Hella Liefting zich kandidaat stelt. `Voor het eerst in het 127-jarig bestaan zal er een vrouwelijke voorzitter aantreden', aldus Thomas Bruning. `Bovenal heeft Hella ruime ervaring in alle takken van de journalistiek en kent de problematiek door en door.'

Behalve Huub Elzerman nemen ook bestuursleden Peter Nijenhuis en Anneke Naafs afscheid. Het bestuur draagt Thom Meens voor als nieuw bestuurslid. Als de Verenigingsraad instemt met deze voordracht zijn er nog twee vacatures in het bestuur, waarvoor in het voorjaar nieuwe kandidaten zullen worden voorgedragen.
Voorstellen voor tegenkandidaten kunnen tot en met 6 november 2011 worden ingediend bij algemeen secretaris Thomas Bruning. Het voorstel dient te worden begeleid door een door de kandidaat getekende bereidverklaring.

Hella Liefting
Hella Liefting begon na de School voor de Journalistiek in 1975 op de redactie Binnenland van de Volkskrant. Na vijf jaar stapte ze over naar De Vakbondskrant van de FNV, die in 1985 opging in FNV Magazine. Liefting was daar eerst eindredacteur en later
hoofdredacteur/directeur.
In 1989 werd ze gevraagd mee te pionieren bij NOS-Laat, de eerste dagelijkse actualiteitenrubriek die toen nog in de steigers stond. Ze begon als chef economie en werd na een jaar eindredacteur. In die tijd was ze betrokken bij de vorming van NOVA en medeverantwoordelijk voor talrijke uitzendingen in het kader van NOS-Actueel. Dat zette zich voort toen Liefting van de actualiteit eindredacteur werd bij Informatieve Programma's van de NPS, waar ze verschillende programmareeksen eindredigeerde.
In 1999 maakte ze de overstap naar John de Mol producties waar ze als gedelegeerd producent op de afdeling infotainment tientallen producties onder haar hoede had.
In 2002 trad ze als commercial manager in dienst van KPN om het mobiele bedrijf wegwijs te maken in de wereld van de media. Vanaf 2004 tot 1 januari 2010 was zij opnieuw werkzaam in de journalistiek als adjunct-hoofdredacteur bij het ANP. Sindsdien werkt zij als consultant en (interim) projectleider; in 2010 heeft ze bij de NVJ een tijdelijke opdracht uitgevoerd als projectmanager Strategie en Marketing.
Liefting is sinds 2007 lid van het bestuur van de NVJ. In 2008 werd zij vice-voorzitter.
In 2010 heeft zij haar bestuurwerk tijdelijk neergelegd vanwege haar tijdelijke opdracht bij de NVJ. Een jaar later pakte zij haar bestuurswerk weer op als tweede vice-voorzitter.

Thom Meens
Thom Meens begon zijn journalistieke leven als leerling bij Het Nijmeegs Dagblad en werkte vervolgens bijna tien jaar bij Dagblad De Gelderlander, eerst op de stadsredactie in Nijmegen, later op de departementale en politieke redactie in Den Haag. Van 1991 tot medio 2011 werkte Thom bij de Volkskrant, waarvan de laatste zeven jaar als onafhankelijk ombudsman van de redactie. In die hoedanigheid schreef hij ruim 400 columns over journalistiek en ethiek en het (dis)functioneren van de redactie.
Eerder was hij onder meer chef van de sociaal-economische redactie en coördinator van de politieke redactie.
Thom vertrok eind juni van dit jaar bij de Volkskrant na een conflict met de nieuwe hoofdredacteur.
In de afgelopen jaren heeft Thom voor de NVJ deel uitgemaakt van de onderhandelingsdelegatie voor de CAO voor de Dagbladjournalistiek en van de Raad van Uitvoering van die CAO. Tevens was hij ruim vijf jaar bestuurslid van de ONO, the Organisation of Newsombudsmen. Ook werkte hij mee aan een project over journalistiek en ethiek aan de universiteiten van Ankara en Istanbul in Turkije.